• Novinky

          • Z denníka jedného žiaka📖
            • Z denníka jedného žiaka📖

            • 15. máj 2024 (streda) 

              Svitlo slnečné májové ráno. So zalepenými očami som vypol agresívne sa ohlasujúci budík. Vymotal som sa z periny a zamieril do kúpeľne. Dal som sa ,,dokopy” a zamieril som do školy. 

              Dnešok sľuboval fajn deň. Žiadna škola, ale návšteva múzea. 

              Spoločne sme sa presunuli autobusom č. 90 na Strieborné námestie a odtiaľ do Barbakánu. 

              Pri pojme Thurzo-Fugger zážitková expozícia som netušil, čo presne čakať. Pochopil som až na mieste. 365-stupňová vizualizácia, hovoriace obrazy, virtuálna realita a mobilná aplikácia. Takto si predstavujem múzeum 21. storočia! 

              Po prehliadke sme sa spoločne vybrali na potulky mestom. Nesmel chýbať výstup na Hodinovú vežu. Tých 117 schodov mi dalo zabrať, ale výhľad mi vyrazil dych. Síce sa mi trochu triasli kolená, ale fakt som si ho užil. Dozvedel som sa o histórii budov, okolo ktorých prechádzam každý deň. Zrekonštruovaný bystrický Hexagon a na záver osviežujúca citrónová zmrzlina. Dúfam, že takýchto dní bude viac! 😎

               

              Sledujte nás aj na sociálnych sieťach: Facebook | Instagram | TikTok | Youtube

          • Máš gombík?🔵
            • Máš gombík?🔵

            • A nie hocijaký, ale modrý! 14. mája 2024 sa naši dobrovoľníci opäť rozbehli do ulíc Banskej Bystrice. Tentokrát sa konal 18. ročník zbierky Modrý gombík🔵. Zbierka sa koná v dňoch 13.05.2024 – 19.05.2024. Výnos z tohtoročnej zbierky bude venovaný deťom, ktoré žijú v humanitárnych krízach a ich životy sú ohrozené nedostatkom jedla a vody. Veríme, že aj naša škola pomôže deťom v núdzi ďaleko za našimi hranicami, a tak podporíme misiu UNICEFu. 🕊️🤝

               

              Sledujte nás aj na sociálnych sieťach: Facebook | Instagram | TikTok | Youtube

          • Technická súťaž žiakov ZŠ🏫
            • Technická súťaž žiakov ZŠ🏫

            • Dňa 24. 04. 2024 zorganizoval na našej škole klub AMAVET č. 937 v spolupráci s Územným koordinačným centrom Zväzu slovenských vedeckotechnických spoločností už XII. ročník Technickej súťaže žiakov ZŠ.

              Do súťaže sa prihlásilo 5 škôl z Banskej Bystrice a jedna škola zo Zvolena. Súťaže sa zúčastnili z každej školy troj-členné kolektívy žiakov 8. ročníka. Súťaž pozostávala zo 4 súťažných oblastí zameraných na vedomosti a inštrumentálne zručnosti súťažiacich z prírodných a technických vied🧪🔬.

              Okrem teoretických úloh súťažné kolektívy zostrojili pretekárske autíčka na balónový pohon, ktoré si vyskúšali na pretekárskej dráhe. Súťaž hodnotila štvorčlenná komisia v zložení Doc. Ing. Kamil Cejpek, Ing. Petra Kvasnová, PhD., Ing. Róbert Sviatko a Ing. Pavol Kyman. Po náročnej úlohe hodnotiaca komisia určila výsledky umiestnenia jednotlivých súťažiacich a zúčastnených škôl. Súťažiaci, ktorí sa umiestnili na prvých piatich miestach získali vecnú cenu a diplom.

              Na 🥇prvom mieste sa umiestnil žiak Filip Tichý zo ZŠ Ďumbierska na 🥈druhom mieste žiak Matej Muška a na 🥉treťom mieste žiak Andrej Žlnka obidvaja zo ZŠ Hrnčiarska 1 zo Zvolena. Na štvrtom mieste žiak Marek Helexa zo ZŠ Ďumbierska a na piatom mieste žiak Michal Haviar zo ZŠ Jozefa Gregora Tajovského. V rámci hodnotenia škôl sa na prvom mieste umiestnila ZŠ Jozefa Gregora Tajovského, Banská Bystrica, na druhom mieste ZŠ Ďumbierska, Banská Bystrica a na tretom mieste ZŠ Hrnčiarska 1, Zvolen.

              Ocenené školy získali poháre a diplomy🏆📜. Ostatní súťažiaci získali diplom za účasť. Pri hodnotení boli udelené ešte dve vecné ceny a diplomy pre žiakov, ktorí sa zapojili do súťaže v klubovom časopise „AMAVEŤÁK“. Získali ich Ema Zarembová zo ZŠ SNP 25 a Filip Duda zo ZŠ Radvanská.

              Súťaž splnila svoj cieľ zameraný na vyhľadávanie a rozvíjanie technických talentov. Záverom chceme poďakovať všetkým pedagógom zo zúčastnených škôl, ktorí prispievajú svojou prácou k usmerneniu talentovaných žiakov a umožňujú im rozvíjať ich technické vedomosti pre lepšie uplatnenie v príprave na budúce povolanie.👏

              Sledujte nás aj na sociálnych sieťach: Facebook | Instagram | TikTok | Youtube

          • Klokanský úspech
            • Klokanský úspech

            • Matematický klokan je medzinárodná matematická súťaž pre žiakov základných a stredných škôl. Každý rok sa jej zúčastní niekoľko miliónov žiakov v 85-tich krajinách sveta. Vyhlasovateľom súťaže je asociácia Kangourou sans frontiéres so sídlom v Paríži. Je to najväčšia matematická súťaž na svete a tento rok sa konal už 25. ročník.

              Celkovo sa do súťaže prihlásilo viac ako 74 000 súťažiacich celého sveta. Z našej školy sa do nej zapojilo spolu 32 žiakov z oboch zložiek SOŠ aj SPŠ. 25 žiakov v kategórii Kadet O12, teda žiaci prvého a druhého ročníka a 7 žiakov v kategórii Junior O34, teda žiaci tretích a štvrtých ročníkov. Tento rok sa súťaž konala v utorok 26.03.2024. Tu sú výsledky:

              Kategória Kadet

              1. miesto          Martin Zrebený, 1. A   (29. miesto v SR, predbehol 91,23% súťažiacich)
              2. miesto          Gregor Gajdoš, 1. G    (31. miesto v SR, predbehol 89,53% súťažiacich)
              3. miesto          Jozef PolievkaSimon Dovala, 1. B (34. miesto v SR, predbehli 87,23% súťažiacich)

              Kategória Junior

              1. miesto          Ivan Sliacky, 4. G        (34.miesto v SR, predbehol 89,65% súťažiacich)
              2. miesto          Andrej Benko, 3. B      (41.miesto v SR, predbehol 82,55% súťažiacich)
              3. miesto          Martin Sitárik, 4. G     (47.miesto v SR, predbehol 75,08% súťažiacich)

               

              Všetkým srdečne blahoželáme!

               

              Sledujte nás aj na sociálnych sieťach: Facebook | Instagram | TikTok | Youtube

          • RadonGPS, STU – SvF Bratislava, SOČ a naši žiaci – spolupráca, ktorá funguje 🙏
            • RadonGPS, STU – SvF Bratislava, SOČ a naši žiaci – spolupráca, ktorá funguje 🙏

            • Projekt Radon GPS „Ako môžu budúci stavební odborníci pomôcť odstrániť prekážky, ktoré občanom bránia pri prijímaní radónových nápravných opatrení“

              Od mája 2023 sa naša škola zapojila do projektu RadonGPS, ktorý získal finančnú podporu z programu EURATOM Horizon 2020 pre výskum a odbornú prípravu prostredníctvom grantu č. 900009 s názvom RadoNorm. Projekt  RadoNorm je tiež inkubátorom pre projekty občianskej vedy v celej Európe a jeho základným cieľom je umožniť vzájomnú spoluprácu občanov a odborníkov v problematike radónu na projektoch zameraných na meranie radónu a nápravné protiradónové opatrenia. Slovensko sa vďaka občianskemu združeniu NatuRadon stalo jedným zo šiestich štátov EU, ktoré túto finančnú podporu získali.

              Cieľom projektu je porovnanie krátkodobých meraní radónu (2 týždne) pomocou aktívnych detektorov dlhodobých meraní radónu pasívnymi detektormi (3 mesiace) v interiéri rodinných domov a zapojenie študentov stredných stavebných škôl (ako budúcich stavebných profesionálov) do návrhu protiradónových opatrení. Zároveň podporiť spoluprácu občanov, ktorí majú o problematiku radónu v rodinných domoch záujem s budúcimi stavebnými odborníkmi - študentmi pri hľadaní odpovedí na najčastejšie otázky týkajúce sa radónových nápravných opatrení.

              Slovenská technická univerzita Bratislava, stavebná fakulta

              Problematike radónu v objektoch sa žiaci našej školy venujú na hodinách pozemného staviteľstva. Na prehĺbenie vedomostí z tejto oblasti boli zamestnancami SvF STU docentom Ing. arch. Romanom Rabenseiferom, Dr. tech. a Ing. Krajčíkom realizované odborné prednášky o protiradónových opatrenia v objektoch. Počas práce na projekte RadonGPS študenti v prípade potreby mali možnosť online konzultácií s uvedenými pracovníkmi SvF STU. 

              Napísali o našej spolupráci: https://www.svf.stuba.sk/sk/zivot-na-fakulte/aktuality/spolupraca-so-strednymi-skolami-na-projekte-horizon.html?page_id=9940

               

              Dňa 8.4.2024 prebehlo na pôde školy slávnostné vyhodnotenie spolupráce na projekte Radon GPS za prítomnosti všetkých zúčastnených. Škola za účasť na projekte RadonGPS obdržala od vedenia SvF STU ďakovný list. Každý žiak dostal Certifikát za aktívne podieľanie sa na riešení projektu občianskej vedy a odmenu, skrytú v modrej obálke s bielou stužkou. Prečo práve táto kombinácia?  Biela stužka je symbolom rakoviny pľúc, ktorú môže spôsobiť práve radón.

               

              Žiaci našej školy

              16 žiakov vykonalo vo vybraných nehnuteľnostiach meranie krátkodobými aj dlhodobými detektormi. Následne 15 žiakov organizačnej zložky SPŠ stavebnej vypracovalo z daných podkladov požadovanú výkresovú dokumentáciu (pôdorysy a rezy nehnuteľností). Po konzultácii s RNDr. Františkom Ďurecom, členom občianskeho združenia NatuRadon každý žiak osobne vypracoval v programe AutoCAD dokumentáciu protiradónových nápravných opatrení. K výkresom vypracovali aj krátku textovú časť a v programe Cenkros aj rozpočet. Práce so žiakmi konzultovali vyučujúce odborných predmetov: Ing. Puskailerová Katarína a Ing. Šovčíková Lenka. 

              Stredoškolská odborná činnosť

              Vďaka účasti na tomto projekte sa dvaja žiaci Pavol Halama a Matúš Bánik dostali so svojou prácou Radón v rodinnom dome medzi 272 úspešných riešiteľov Stredoškolskej činnosti v rámci celého Slovenska. V priestoroch SOŠ veterinárnej v Nitre odprezentovali svoju prácu v rámci kategórie Staviteľstvo, geodézia a kartografia. Popoludní, počas voľného programu, spoznali krásy mesta Nitra. Aj keď sa žiaci neumiestnili na odmenených miestach, účasť na súťaži SOČ zanechala v budúcich stavbároch nezabudnuteľné zážitky.

               

              Sledujte nás aj na sociálnych sieťach: Facebook | Instagram | TikTok | Youtube

          • 🩸Daruj krv – zachrániš život! 🩸
            • 🩸Daruj krv – zachrániš život! 🩸

            • Po dlhšej pauze sme opäť obnovili tradíciu darovania krvi. Obete úrazov a nehôd, ľudia postupujúci operácie, ženy po pôrode, pacienti liečiaci sa na leukémiu, tí všetci potrebujú krv, vzácnu tekutinu, prúdiacu v každom z nás. Dňa 25. apríla 2024 si naši študenti predsavzali darovať to najvzácnejšie, svoju krv. 🚑 Celkovo 32 našich žiačok, žiakov a jeden pedagóg sa odhodlali, i keď s malou dušičkou a strachom z ihiel, na prvodarcovstvo. 💉Po vyplnení dotazníka, odbere vzorky krvi 😷 a následnej prehliadky lekárkou 👩‍⚕️, sa aj napriek odhodlaniu niektorí žiaci nemohli stať darcami. Boli sklamaní, ale dúfam, že prvotný neúspech ich neodradí a pokúsia sa o to znova. Darcovia, ktorí boli úspešní mali dobrý pocit z toho, že ich 400 ml krvi možno zachráni život alebo pomôže zraneným, ktorí to potrebujú. 🙏Veľká vďaka patrí všetkým, ktorí sa zúčastnili, ako aj príjemnému a ochotnému personálu NTS SR v Banskej Bystrici. ⚕️Ďalší odber sa uskutoční 14. októbra 2024. Tešíme sa na všetkých, ktorí chcú pomôcť dobrej veci!

              Sledujte nás aj na sociálnych sieťach: Facebook | Instagram | TikTok | Youtube