• Novinky

          • Odborná exkurzia – budova Štátnej opery v Banskej Bystrici
            • Odborná exkurzia – budova Štátnej opery v Banskej Bystrici

            • Nielen v škole sa dokážeme naučiť potrebné vedomosti. Odborné exkurzie sú vhodnou a hlavne atraktívnou formou vzdelávania. Veď aj známe slovenské ľudové príslovie hovorí: „Lepšie raz vidieť ako stokrát počuť.“  👀

              Možnosť rozšíriť si teoretické vedomosti o kultúrnych budovách prehliadkou priestorov Štátnej opery v Banskej Bystrici mali možnosť žiaci III.G triedy aj s vyučujúcimi Ing. Katarínou Puskailerovou a Ing. Helenou Pavelkovou.

              Budova opery je súčasťou Národného domu. Je to unikátna funkcionalistická stavba, postavená v rokoch 1927 – 1929. Autorom projektu je slovenský architekt Emil Belluš, rodák zo Slovenskej Ľupče. K pôvodnej budove bola v roku 2010 pristavená nová časť, ktorej autorom je Ing. Arch. Peter Kucharovič.

              Mali sme možnosť vidieť vstupné priestory, foyer, hľadisko a Bohéma klub. Dostali sme sa do priestorov, ktoré sú bežnému divákovi nedostupné: šatne hercov, skúšobňa zboru, skúšobné javisko, prešli sme zákulisím, až sme sa dostali na dosky, ktoré znamenajú svet 👩🎤. Uvideli sme funkciu ťahov, nahliadli ku zvukárovi a mohli sme si vychutnať pohľad z balkóna budovy. Čerešničkou 🍒 na torte bolo krátke zastavenie na nácviku baletných umelcov, ktorým sme za krátku ukážku aj zatlieskali.

              Okrem budovy sme mohli vidieť aj kópie originálnych výkresov budovy a takmer storočné zápisy v stavebnom denníku. Príjemným prekvapením pre nás bolo, že naši dvaja sprievodcovia boli absolventmi SPŠ stavebnej v Banskej Bystrici 👨🎓.

              Veľmi pekne ďakujeme našim sprievodcom: Mgr. art. Ivete Popovičovej, Ing. Jozefovi Hríbikovi, Ing. Petre Ducárovej za ochotu a veľa informácií.

              Múdrosť našich starých mám sa potvrdila. Vidieť priestory divadla na vlastné oči bol zážitok a určite to žiakom pomôže aj na ústnych maturitných skúškach.

               

              Sledujte nás aj na sociálnych sieťach: Facebook | Instagram

          • OPÄTOVNÁ GRATULÁCIA
            • OPÄTOVNÁ GRATULÁCIA

            • Vladimír Macura žne úspech za úspechom! Na Majstrovstvách sveta vo vzpieraní juniorov 🏋‍♀ , ktoré prebiehali 17. – 26. 11. 2023 v Guadalajara v Mexiku opäť vzorne reprezentoval našu školu 🏫 . Osemnásťročný Vladimír Macura súťažil v kategórii U2 v hmotnostnej kategórii +109 kg. Obsadil krásne 3. miesto v trhu výkonom 168 kg, 5. miesto v nadhode výkonom 191 kg a 3. miesto v dvojboji, kde si „hravo poradil“ s hmotnosťou 359 kg. Vlado sa o svoj úspech nezaslúžil sám. Stáli pri ňom jeho najväčší podporovatelia, rodina a tréner p. Rudolf Lukáč. Tréner sa stará o svojho zverenca nielen na tréningoch, ale pomáha mu aj v kuchyni s prípravou náročného jedálnička, dôležitého pre dodržiavanie správnej životosprávy vrcholového športovca. Za jeho úspechom možno badať cieľavedomosť, poctivý tréning, disciplínu a tvrdú drinu. Všetci si totiž uvedomujeme, že talent musí byť vyvážený tvrdou prácou 💪 . Nášmu reprezentantovi zo srdca blahoželáme ❤️  a prajeme mu do nasledujúceho obdobia najmä pevné zdravie a veľa osobných a športových úspechov. Veríme, že s takou ľahkosťou ako zvláda medzinárodné súťaže, si poradí aj s maturitnou skúškou.

              Link na video zo súťaže: https://fb.watch/p1cdw65qmi/

               

          • Vianočný koncert 2023
            • Vianočný koncert 2023

            • Každý rok sa ako škola zúčastňujeme množstva kultúrnych podujatí. Medzi nimi tradíciou nepochybne vyniká Vianočný koncert, ktorý organizujeme v spolupráci s bratislavským občianskym združením Cultura Humana. Tento rok sme si 18. decembra pripomenuli už 9. ročník vianočných koncertov v Evanjelickom kostole na Lazovnej ul. v Banskej Bystrici.

               

              Spoločne s našimi žiakmi sme sa dozvedeli mnohé zaujímavé fakty o vzniku vianočných piesní, a vypočuli si tradičné skladby ako Ave Maria a Tichá noc. Zaujali aj populárne vianočné piesne z celého sveta (napr. Felize navidad, Halelujah), hudba z rozprávok (Tri oriešky pre popolušku) a samozrejme viaceré ľudové koledy z rôznych regiónov Slovenska. Interpretmi piesní boli profesionálni umelci - renomovaní koncertní sólisti, absolventi konzervatórií a VŠMU v Bratislave – dvaja speváci a zároveň moderátori a klavirista z Divadla Nová scéna.

               

              Koncert bol pre nás aj pomyselnou bodkou za kalendárnym rokom 2023 a príjemne nás naladil na nadchádzajúce vianočné sviatky i prázdniny.

               

              Sledujte nás aj na sociálnych sieťach: Facebook | Instagram

          • BRÁNY SPOJENEJ ŠKOLY OTVORENÉ!
            • BRÁNY SPOJENEJ ŠKOLY OTVORENÉ!

            • Prečítaj, klikni na foto 👇 a ak si nestihol DOD, zastav sa inokedy!

               

              Zaujímavý, plný zážitkov a nových informácií – taký bol utorok 21. novembra 2023 na našej SPOJENEJ ŠKOLE! 🏫 Aj v tomto školskom roku sme, ako tradične, otvorili brány školy pri príležitosti Dňa otvorených dverí (DOD) pre žiakov deviateho ročníka a ich rodičov. Návštevníci mali možnosť „nahliadnuť za oponu“ a na vlastné oči 👀 sa presvedčiť, že štúdium na Spojenej škole v Kremničke je to správne rozhodnutie! Pedagogickí aj nepedagogickí zamestnanci školy s nadšením privítali všetkých návštevníkov 👋.

              Pán riaditeľ PaedDr. Milan Ponický najprv všetkých privítal v novotou voňajúcej kinosále, kde vysvetlil vízie a stratégie smerovania školy. Za hlavný cieľ sme si určili pripraviť a vzdelávať kvalitných odborníkov, ktorí sa budú vedieť uplatniť na trhu práce alebo pokračovať v štúdiu na vysokej škole.

              Učitelia spolu so žiakmi odprezentovali teoretické vyučovanie, moderne zariadené učebne nielen pre informatiku a odbor GTM, ale aj odborné učebne odboru TEZB, OSV, MURÁRSTAVITEĽSTVO. 👷‍♀👷

              Majstri so žiakmi predviedli praktický spôsob vyučovania na odbornom výcviku, dielne 🔨 a ich zariadenie. Práve tieto priestory skvalitňujú vzdelávanie pri získavaní zručností v jednotlivých odboroch. Po „tréningu“ na dielňach majú naši žiaci možnosť preukázať svoje zručnosti priamo vo firmách.

              Internát je súčasťou našej školy a možnosť „prebehnúť“ na vyučovanie v papučkách je obrovským benefitom! 😎 Rodičia, ktorí plánujú svoje dieťa zveriť do rúk vychovávateľom v školskom internáte prejavili záujem o životné prostredie v internáte, ktorého priestory v minulých rokoch prešli tiež veľkou rekonštrukciou. Izby sú vybavené novým nábytkom a žiaci sa v nich cítia ako doma.

              Voľnočasové aktivity sú organizované pravidelne krúžkovou činnosťou, záujmovou činnosťou a zážitkovými aktivitami. 🌱 Všetci sa snažíme podporiť talent, záujmy, zručnosti a ambície našich žiakov.

              Inkluzívny tím a školský špeciálny pedagóg pracujú na našej škole a nastavujú pomocnú ruku každému žiakovi a starajú sa, aby sa v škole všetci cítili príjemne a súčasťou kolektívu. 💗

              Školská a internátna rada je poradným orgánom a zástupcom žiakov v škole a v internáte. Členovia školskej a internátnej rady sú hlasom všetkým žiakov a rovnocenným partnerom v diskusiách s vedením školy.  Pomáhajú plánovať a realizovať podujatia ⚽, voľnočasové aktivity a dobrovoľníctvo na škole.

               

              Celá naša škola sa nesie v duchu humanistickej výchovy, priateľskej atmosféry, inklúzie s dôrazom na potreby žiaka, pretože si uvedomujeme, že oni sú naša budúcnosť! 💪 Neveríte? Príďte a presvedčte sa sami!

               

              Sledujte nás aj na sociálnych sieťach: Facebook | Instagram

          • KABU 2023
            • KABU 2023

            • Veľmi očakávaným a zábavným podujatím v našej škole je KABU - prijímanie prvákov do cechu Spojenej školy. Naši milí prváci a prváčky museli preukázať schopnosti odolnosti, kreativity a zmyslu pre humor. Podujatie ukázalo prostredníctvom súťaží a zábavného programu, že budú zdatní nielen na teórií a odbornom výcviku, ale aj v zapájaní sa do mimoškolskej činnosti vo voľnom čase. Ukázali svoj talent i nadhľad, schopnosť improvizovať a aj ducha tímovosti. Tešíme sa nasledujúce podujatia, ktoré spríjemnia nasledujúce štúdium a zostanú pekné spomienky.

               

              Sledujte nás aj na sociálnych sieťach: Facebook | Instagram

          • Zahrali sme jubilantom KD Kremnička
            • Zahrali sme jubilantom KD Kremnička

            • Srdečné blahoželanie jubilantom !

              Naši šikovní hudobníci boli 30.11. 2023 v Klube dôchodcov Kremnička 10, Banská Bystrica zahrať jubilantom. Vo veľmi príjemnej atmosfére zahrali niekoľko pripravených ľudových pesničiek, ale hrali aj na želanie. Pri koláčiku podebatili o živote, radostiach a životných skúsenostiach. Tieto milé podujatia pomáhajú prejaviť úctu žiakov k staršej generácii, vyjadriť aj vďačnosť za celé tie pracovité roky, ktoré venovali budovaniu našej prítomnosti. Veríme, že naši chlapci prispeli k dobrej nálade a viere, že budúcnosť bude v dobrých rukách, keď sa ocitnú na prahu dospelosti a vždy budú mať rešpekt a úctu k striebristým šedinám našich starších spoluobčanov. Na záver ešte raz blahoželáme jubilantom! 

              Sledujte nás aj na sociálnych sieťach: Facebook | Instagram