• Novinky

          • Medzinárodný deň školských knižníc
            • Medzinárodný deň školských knižníc

            • „Školská knižnica vám dáva priestor na to, aby ste boli výnimoční

              19. ročník celoslovenského projektu

              NAJZAUJÍMAVEJŠIE PODUJATIE ŠKOLSKEJ KNIŽNICE 

              k Medzinárodnému dňu školských knižníc 23. októbra 2023 

               

              Cieľom podujatia bolo podporiť, motivovať, ale aj priblížiť  a ukázať výnimočné schopnosti a zručnosti žiakov, ako aj odriekanie, ktoré rozvoj talentu prináša. Po výzve, že hľadáme talenty na podporu čítania a tvorby, sa žiaci postupne prihlasovali a posielali mailom školskej knihovníčke svoju vlastnú tvorbu z poézie aj prózy. V priebehu niekoľkých dní prípravy podujatia žiaci vytvorili hodnotný program. Zamerali sa na vlastnú tvorbu a recitáciu, čím sa môžu motivovať ďalší nasledovníci. Podujatie obohatili hudobnými vystúpeniami talentovaných žiakov s predstavením nadaných žiakov z oblasti literárnej tvorby, ako autorov poézie aj prózy , ale aj zručných recitátorov. Prihlásil sa zástupca hudobno-tanečnej sféry. Pozvali sme vedenie školy, zástupcu mestského zastupiteľstva  a členky z Klubu dôchodcov Senior Kremnička, Banská Bystrica. Hneď v úvode žiaci vyjadrili práve im vďačnosť i obdiv za všetky tie roky, keď tvrdo pracovali so zanietením, budovali našu krajinu a postarali sa o našu lepšiu budúcnosť. Program bol popretkávaný rôznorodými umeleckými vystúpeniami nasledovne:

              1. Hudobné vystúpenie: Adam Brišák a jeho husle. Vypočuli  sme si 2 časti concertina Oskara Riedinga  andante sosterneto a alegro moderato 
              2. Privítanie :  Moderátori Tamara Kučerová a Martin Papaj  privítali všetkých hostí a nasledoval príhovor pána riaditeľa PaedDr. Milana Ponického
              3. Prednes z vlastnej tvorby: Daria Khmelevska a jej vlastná tvorba, z ktorej sme si vypočuli úryvok z poviedky „Starý priateľ“
              4. Hudobné vystúpenie: Husle Adama Brišáka a spev Tiffany Lavríkovej „Laudate dominum“ od Wolfganga Amadea Mozarta
              5. Prednes z vlastnej tvorby: Andrej Kmeť a jeho vlastná tvorba:  Báseň   „Detstvo“
              6. Hudobné vystúpenie: Marek Demikát s harmonikou  a Adam Brišák s huslami v ľudovom tóne. Spev Sebastian Giertl, Eliška Potkányová, Martin Papaj, 
              7. Prednes z vlastnej tvorby: Vlastná tvorba Andrej Kmeť: Próza „Motorka“
              8. Hudobné vystúpenie : Marek Demikát a jeho gitara a spev: „Tanečnice z Lúčnice“ od Elánu
              9. Prednes : Vlastná tvorba  Jaroslava Remeňa, ktorú sme si vypočuli v podaní  Elišky Potkányovej „Problém odlišnosti“
              10. Príhovor pána poslanca  - 2.viceprimátora Ing.Martina Majlinga
              11. Hudobné vystúpenie: Marek Demikát s harmonikou, Adam Brišák s husľami  a spevom v podaní Sebastiana Giertla a Andreja Kmeťa „ZRPŠ“ od Paľa Hamela
              12. Tanečné vystúpenie break dance v podaní Denisa Demka
              13. Predstavenie brožúry s vlastnou tvorbou žiakov  „Moje prvotiny“ 
              14. Hudobné vystúpenie : Tiffany Lavríková a Matej Rodný „Dueto Giovanniho a Zerliny „La ci darem la mano“ od skladateľa Wolfganga Amadea Mozarta
              15. Prednes z vlastnej tvorby:  Jaroslav Remeň „Sila moci“
              16. Hudobné vystúpenie : Marek Demikát a Adam Brišák „Kaťuša“ pridajú sa Andrej Kmeť a Sebastian Giertl
              17. Beseda o talente,  o písaní, o láske ku knihám, ale aj o živote ľudí s  výnimočným talentom a odriekaní v školskej knižnici s  našimi hostkami/hosťami a žiakmi.

              Podujatie prinieslo nový pohľad na schopnosti, zručnosti našich žiakov, odhalili sa ich talenty, o ktorých väčšina z nás ani netušila.

              Školská knižnica sa stala súčasťou bežného života žiakov, trávia v nej svoj voľný čas,   prípravu na vyučovanie, vzdelávanie sa,  ale je aj priestorom na  relax, stretávanie sa  a na podporu záujmov s motiváciou byť výnimočným. Na to, že sme stavebná odborná škola, je veľmi potešujúci fakt, že v našej škole nájdeme tak skvelých hudobníkov, recitátorov,  začínajúcich autor poézie a prózy. Verím, že svoje nadanie aj vďaka podpore zo strany vedenia školy a prostredníctvom školskej knižnice budú naďalej rozvíjať. Veľké poďakovanie patrí nášmu vedeniu školy, za podporu a realizáciu tohto podujatia, ďakujeme aj organizácii NIVAM, za vtiahnutie do sveta kníh, k čítaniu a tentokrát aj k objaveniu talentov, v ktorých sa ukrýva výnimočnosť. Žiakom patrí poďakovanie za nadšenie, ochotu odprezentovať svoju tvorbu, za kreativitu, s akou pristúpili k tvorbe programu, za  zodpovednosť pri nácviku programu a za krásny zážitok počas podujatia.

              Opis podujatia vypracovala: Ing. Oľga Majlingová, školská knihovníčka

               

          • Tajomstvá medeného mesta…
            • Tajomstvá medeného mesta…

            • Kto bol Juraj Thurzo? Kam až putovala meď zo Španej doliny? Ako dlho stojí Thurzov dom v Banskej Bystrici? Prečo Zelená sieň patrí ku klenotom neskorogotického maliarstva na Slovensku? Kde sa môžeme stretnúť s mortíriom? Čo je modrotlač a ako súvisí s naším regiónom?

              Na všetky tieto otázky a ešte mnoho ďalších získali odpovede žiaci 1. A, 2. A a 3. C. Spoločne sme sa vybrali na návštevu Stredoslovenského múzea v Thurzovom dome na Námestí SNP v Banskej Bystrici. Stála expozícia múzea je venovaná histórii mesta a samotnej budovy. Dozvedeli sme sa množstvo nových informácií a zaujímavostí z dejín nášho regiónu. 

          • Literárna exkurzia Martin
            • Literárna exkurzia Martin

            • Žiaci III. C triedy učebného odboru murár sa s vyučujúcim dňa 19.10.2023 zúčastnili na literárnej exkurzií na Národnom cintoríne a v Slovenskom národnom múzeu v Martine. Svojou účasťou vzdali hold literárnym a ďalším významným osobnostiam Slovenska. Chlapcov zaujala aj etnografická expozícia Slovenského národného múzea, ktorého zamestnanci im veľmi ochotne poskytli množstvo doplňujúcich informácie k spomínanej expozícií. Zároveň vyjadrili aj pozvanie pre ostatných žiakov školy.

              Cestou domov sa zastavili v obci Blatnica, kde márne hľadali pamätnú tabuľu rodáčky spisovateľky Maši Haľamovej a významného českého fotografa Karola Plicku. V Mošovciach si pripomenuli veľkého spisovateľa slovenského národného obrodenia Jána Kollára.

              Exkurzia mala príjemnú priateľskú atmosféru a bola vhodnou doplňujúcou formou učiva slovenského jazyka a literatúry z II. a III. ročníka štúdia v učebnom odbore murár.