• Novinky

          • CE ZA AR našimi očami...
            • CE ZA AR našimi očami...

            • V uplynulých dňoch v mesiaci november mali žiaci a učitelia našej školy možnosť zapojiť sa do hlasovania v ankete v architektonickej súťaži CE ZA AR, ktorú zastrešuje Slovenská komora architektov. V súťaži sa nachádzalo 21 diel od slovenských architektov v šiestich kategóriách (rodinné domy, bytové domy, občianske a priemyselné budovy, fenomény architektúry, interiér a exteriér). Zaujímavosťou tohto ročníka bolo, že dve z týchto diel sa nachádzajú mimo územia Slovenska a ďalšie bolo možné vidieť iba počas niekoľkých dní v rámci letného hudobného festivalu. 

              Výsledky ankety boli veľmi zaujímavé. Žiaci a učitelia sa v názoroch zhodli na sto percent. V kategórii RODINNÉ DOMY sme na škole za najlepší projekt určili Dom režiséra v Jakubove. V kategórii BYTOVÉ DOMY najlepšie obstáli Kolísky v bratislavskej mestskej časti Záhorská Bystrica. V tretej kategórii OBČIANSKE A PRIEMYSELNÉ BUDOVY sme sa zhodli na Kancelárskej budove MTS B3 v Krivej na Orave. Vo štvrtej – FENOMÉNY ARCHITEKTÚRY sme zvolili Nový pavilón urgentného príjmu v Nemocnici Bojnice. V piatej kategórii s názvom INTERIÉR sa nám zhodne páčil Byt 29A v Bratislave. V poslednej kategórii – EXTERIÉR sme za najlepšiu stavbu vybrali stage na Grape festivale 2022 v Trenčíne. Naše názory sa takmer vôbec nestotožňovali s názormi odbornej poroty.

              Zapojením sa do ankety boli žiaci zaradení do žrebovania a traja ocenení sladkou odmenou – Tamara Kučerová (3.G), Martin Solava (3.A) a Martin Kalman (1.G).

              Všetkým vám ďakujeme za vaše hlasy!

               

              Sledujte nás aj na sociálnych sieťach: Facebook | Instagram

          • 34. ročník Olympiády v anglickom jazyku
            • 34. ročník Olympiády v anglickom jazyku

            • Pred 500 rokmi hovorilo anglicky len okolo 5 až 7 miliónov ľudí. Ako sa za ten čas stala Angličtina najpopulárnejším jazykom, ktorým dnes hovorí 1.8 miliardy ľudí? 

              Určite za to môže viacero faktorov. Veľkou výhodou je v porovnaní s francúzštinou alebo nemčinou jej jednoduchá gramatika a fakt, že angličtina je úradným jazykom až v 59 krajinách sveta. Po 2. svetovej vojne sa stala číslom jeden v obchode a pri medzinárodných rokovaniach, a za posledné roky je navyše aj globálnym jazykom internetu. 

               

              Angličtina priťahuje veľkú pozornosť aj žiakov našej SŠ a preto sme aj v tomto roku zorganizovali školské kolo Olympiády v anglickom jazyku. 

               

              V pondelok 27.11.2023 sa v kinosále našej SŠ stretlo takmer 40 súťažiacich zo všetkých štyroch ročníkov. Čakali ich náročné úlohy z gramatiky, počúvania, čítania a praktického používania jazyka. Po písomnej časti odborná porota zložená z vyučujúcich anglického jazyka vybrala desať finalistov. 

              Tí sa museli popasovať s ďalšími úlohami v ústnej časti - tvorba príbehu podľa obrázkov a diskusia na určenú tému.

               

              Na záver porota vyhlásila troch najlepších účastníkov olympiády: 

               

              3. miesto s počtom bodov 58,5 získala Ivana Baranová z 3.A, odbor Grafik tlačových médií. 

               

              2. miesto si odniesla Sára Hrnčiarová z 3.G, odbor Staviteľstvo so 60 bodmi.  

               

              1. miesto získal v tomto ročníku súťaže Samuel Dobrota z 2.G, rovnako odbor Staviteľstvo s celkovým počtom bodov 61,5. Víťaz zároveň postupuje aj na okresné kolo súťaže, ktoré sa uskutoční v januári 2024.

               

              Všetkým súťažiacim ďakujeme za aktívnu účasť a víťazom srdečne gratulujeme.

              Tešíme sa na vás opäť o rok!

               

          • Viem, že nič neviem ...
            • Viem, že nič neviem ...

            • Tento známy výrok Sokrata sme sa snažili potvrdiť alebo vyvrátiť našou účasťou na celoslovenskej súťaži EXPERT  GENIALITY  SHOW. Súťaž sa konala 28. novembra 2023 a na našej škole si svoje vedomosti overilo 39 žiakov zo všetkých ročníkov. Súťažiaci si vybrali dve témy z rôznych oblastí. Od Dunaja k Tatrám, Mozgolamy, Svetobežník, Tajomstvá prírody, Do you speak English, Góly, body, sekundy boli témy, ktoré nás potrápili. V januári sa dozvieme, ako sa nám podarilo uspieť.

          • Kto si?
            • Kto si?

            • Hermiona, profesionálny vojak, obeť, zajko či zabijak... V pondelok 6.novembra by ste veru na našej škole našli mnoho tvárí. Zorganizovali sme totiž maskový deň. Masky majú vraj psychohygienickú funkciu. Kedysi ich používanie súviselo s lovom, náboženskými obradmi, pohrebom, ale aj divadlom. My sme si len chceli spríjemniť učenie.

              Nielen žiaci si prišli na svoje. Úspešne sa do akcie zapojili aj naši pedagógovia. Najlepšie masky boli ocenené čokoládkou a všetci sme sa tešili z dobrej nálady a pekného dňa. Určite sa tešíme aj na ďalšie podobné akcie.