• Novinky

          • Cesta k muzikálu
            • Cesta k muzikálu

            • Dňa 28. júna sme si na prahu prázdnin vychutnali výchovný koncert Cesta k muzikálu, ktorý predstavil jeden z najpopulárnejších hudobno-dramatických žánrov súčasnosti a to nie len ukážkami, ale aj slovne. Žiaci sa oboznámili s operetou, šansónom, džezom a černošským spirituálom, ktoré predchádzali vzniku muzikálu. Program pozostával zo známych piesní a duet, a zároveň bol vtipne a poučne poprepájaný sprievodným slovom. Odzneli populárne melódie z muzikálov a operiet Porgy a Bess, Modrá ruža, My fair lady, Hello Dolly a Fidlikant na streche. 

              Súčasťou podujatia bol aj záverečný kvíz preverujúci vedomosti žiakov získané počas koncertu, pričom odmenou boli hodnotné muzikálové DVD. Účinkujúci boli profesionálni umelci z OZ Cultura Humana, dvaja speváci - Mgr.art. Juraj Havaj a šansoniérka Monika Stanislavová, ktorí zároveň program aj moderovali a klavirista Matúš Ferko, ktorý v súčasnosti pôsobí v Divadle Nová scéna v Bratislave. 

              Touto cestou by sme im chceli pekne poďakovať za umelecký zážitok, a radi ich u nás privítame opäť v zime na tradičnom vianočnom koncerte. 

               

          • Prevencia "Kulty a sekty"
            • Prevencia "Kulty a sekty"

            • Podľa mnohých prieskumov sekty a kulty lákajú najmä mladých ľudí, ktorí sú práve v období hľadania vlastnej identity a je pre nich typická zvedavosť a túžba objavovať neznáme. 

               

              S ohľadom na túto skutočnosť sme oslovili odborníčku z Centra voľného času Junior PhDr. Ľubku Dankovú, ktorá sa tematikou zaoberá posledných 20 rokov a dňa 15. júna 2023 sme ju privítali na prednáške v našej Spojenej škole. Za 90 minút sme sa dozvedeli množstvo zaujímavých informácií o rôznych sektách a kultoch nielen na Slovensku, ale aj vo svete. Najviac nás zaujali fakty o náboženskej spoločnosti, ktorá bola nedávno výrazne medializovaná a má hlavné sídlo práve v našom meste. Nasledovala živá a miestami až búrlivá diskusia, v rámci ktorej si žiaci mali možnosť overiť svoje kritické myslenie v praxi. 

              Celkovo bola táto preventívna aktivita veľmi prínosná a určite ju budeme realizovať aj v ďalších rokoch.

          • Prevencia fajčenia s RÚVZ BB
            • Prevencia fajčenia s RÚVZ BB

            • Fajčíte? Nefajčíte? Dôležité je, či vdychujete tabakový dym. Ten totiž obsahuje tisíce chemikálií, stopových rádioaktívnych látok a najmenej 70 karcinogénov. Bohužiaľ, neexistuje tabak, ktorý neobsahuje chemikálie škodlivé pre naše zdravie. 

               

              O týchto a mnohých ďalších skutočnostiach sme na dvoch júnových stretnutiach hovorili na interaktívnej besede s pracovníčkou Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v BB - pani Mgr. Tatianou Zvalovou. Už roky sa v Poradni odvykania od fajčenia venuje tým, ktorí chcú so svojou závislosťou zatočiť. V súčasnosti sú to často aj fajčiari elektronických cigariet a užívatelia nikotínových vrecúšok. 

              Okrem zaujímavých informácií si žiaci mohli sami pomocou rôznych prístrojov vyskúšať meranie oxidu uhoľnatého a tiež meranie úsilného výdychu Spirometrom.

              Aktivita bola pre mnohých prekvapením, ale jednoznačne všetkých veľmi zaujala. 

               

              Ďakujeme týmto pani Mgr. Zvalovej za profesionalitu, ľudský prístup a veľkú dávku trpezlivosti. Tešíme sa na ďalšie stretnutia v novom školskom roku.

          • Príbeh knižnice Apponyiovcov...
            • Príbeh knižnice Apponyiovcov...

            • Dňa 13.6.2023 navštívili naši grafici najkrajšiu historickú knižnicu na Slovensku, ktorá sa nachádza v obci Oponice. Knižnica obsahuje cca 9000 dokumentov písaných v 12 jazykoch. Knihy sú vo veľmi dobrom fyzickom stave aj vďaka precíznej práci reštaurátorov. Žiaci mohli obdivovať aj knižné väzby, ktoré boli zhotovené prevažne z kože a pergamenu a vydržali stáročia. Najstaršia kniha bola napísaná v roku 1519. Knižnicu založil gróf Anton Juraj Apponyi (1751 - 1817), ako milovník a zberateľ kníh v 18. storočí. Nahliadli sme aj do  hrobky tohto rodu, kde sú ich telesné pozostatky uložené pod miestnym kostolom. Navštívili sme aj Apponyiho múzeum, ktoré sa nachádza v menšom kaštieli v miestnej obci. Expozícia nás oboznámila s rodinou Apponyiovcov, ktorí sa najmä v 19. storočí prezentovali ako pokroková rodina Horného Uhorska. V priestoroch múzea sme si pozreli aj artefakty legendárnych amerických bombardérov, ktoré tu na sklonku 2. sv. vojny skončili svoje vojnové ťaženie. Exkurzia do Oponíc sa mohla uskutočniť vďaka Banskobystrickému samosprávnemu kraju a Mgr. Oravkinovej, ktorí nám poskytli dopravu, za čo im veľmi pekne ďakujeme.

          • Photoshop a umelá inteligencia
            • Photoshop a umelá inteligencia

            • S rozvojom umelých inteligencií sa otvárajú nové možnosti pre tvorbu a úpravu umeleckých diel. Žiaci v odbore grafik tlačových médií majú príležitosť spoznať a využiť tieto pokročilé technológie pri svojom vzdelávaní. Na hodinách odborného výcviku využívajú program Adobe Photoshop, ktorý im umožňuje upravovať svetoznáme obrazy pomocou umelej inteligencie, čo im poskytuje jedinečný pohľad na tvorbu.

               

              PS: Text tohto článku bol vygenerovaný pomocou umelej inteligencie.

          • Puškinov deň
            • Puškinov deň

            • Alekšince, obec neďaleko Nitry, sa 6. júna 2023 stala svedkom nevídaných výkonov. Práve na tomto mieste sa konal 1. ročník celoslovenskej súťaže v prednese poézie a prózy ruského autora Alexandra Sergejeviča Puškina. Organizáciu súťaže zabezpečil Slovanský spolok - Slavica. Našu školu na podujatí reprezentovala Daria Khmelevska z 1.A. Svojím vystúpením porotu zaujala a obsadila krásne 3. miesto. Spolu s diplomom ju cestou domov v taške ťažila aj knižka. Srdečne jej blahoželáme!