• Novinky

          • Viem, že nič neviem ...
            • Viem, že nič neviem ...

            • Tento známy výrok Sokrata sme sa snažili potvrdiť alebo vyvrátiť našou účasťou na celoslovenskej súťaži EXPERT  GENIALITY  SHOW. Súťaž sa konala 28. novembra 2023 a na našej škole si svoje vedomosti overilo 39 žiakov zo všetkých ročníkov. Súťažiaci si vybrali dve témy z rôznych oblastí. Od Dunaja k Tatrám, Mozgolamy, Svetobežník, Tajomstvá prírody, Do you speak English, Góly, body, sekundy boli témy, ktoré nás potrápili. V januári sa dozvieme, ako sa nám podarilo uspieť.

          • Kto si?
            • Kto si?

            • Hermiona, profesionálny vojak, obeť, zajko či zabijak... V pondelok 6.novembra by ste veru na našej škole našli mnoho tvárí. Zorganizovali sme totiž maskový deň. Masky majú vraj psychohygienickú funkciu. Kedysi ich používanie súviselo s lovom, náboženskými obradmi, pohrebom, ale aj divadlom. My sme si len chceli spríjemniť učenie.

              Nielen žiaci si prišli na svoje. Úspešne sa do akcie zapojili aj naši pedagógovia. Najlepšie masky boli ocenené čokoládkou a všetci sme sa tešili z dobrej nálady a pekného dňa. Určite sa tešíme aj na ďalšie podobné akcie.

          • Medzinárodný deň školských knižníc
            • Medzinárodný deň školských knižníc

            • „Školská knižnica vám dáva priestor na to, aby ste boli výnimoční

              19. ročník celoslovenského projektu

              NAJZAUJÍMAVEJŠIE PODUJATIE ŠKOLSKEJ KNIŽNICE 

              k Medzinárodnému dňu školských knižníc 23. októbra 2023 

               

              Cieľom podujatia bolo podporiť, motivovať, ale aj priblížiť  a ukázať výnimočné schopnosti a zručnosti žiakov, ako aj odriekanie, ktoré rozvoj talentu prináša. Po výzve, že hľadáme talenty na podporu čítania a tvorby, sa žiaci postupne prihlasovali a posielali mailom školskej knihovníčke svoju vlastnú tvorbu z poézie aj prózy. V priebehu niekoľkých dní prípravy podujatia žiaci vytvorili hodnotný program. Zamerali sa na vlastnú tvorbu a recitáciu, čím sa môžu motivovať ďalší nasledovníci. Podujatie obohatili hudobnými vystúpeniami talentovaných žiakov s predstavením nadaných žiakov z oblasti literárnej tvorby, ako autorov poézie aj prózy , ale aj zručných recitátorov. Prihlásil sa zástupca hudobno-tanečnej sféry. Pozvali sme vedenie školy, zástupcu mestského zastupiteľstva  a členky z Klubu dôchodcov Senior Kremnička, Banská Bystrica. Hneď v úvode žiaci vyjadrili práve im vďačnosť i obdiv za všetky tie roky, keď tvrdo pracovali so zanietením, budovali našu krajinu a postarali sa o našu lepšiu budúcnosť. Program bol popretkávaný rôznorodými umeleckými vystúpeniami nasledovne:

              1. Hudobné vystúpenie: Adam Brišák a jeho husle. Vypočuli  sme si 2 časti concertina Oskara Riedinga  andante sosterneto a alegro moderato 
              2. Privítanie :  Moderátori Tamara Kučerová a Martin Papaj  privítali všetkých hostí a nasledoval príhovor pána riaditeľa PaedDr. Milana Ponického
              3. Prednes z vlastnej tvorby: Daria Khmelevska a jej vlastná tvorba, z ktorej sme si vypočuli úryvok z poviedky „Starý priateľ“
              4. Hudobné vystúpenie: Husle Adama Brišáka a spev Tiffany Lavríkovej „Laudate dominum“ od Wolfganga Amadea Mozarta
              5. Prednes z vlastnej tvorby: Andrej Kmeť a jeho vlastná tvorba:  Báseň   „Detstvo“
              6. Hudobné vystúpenie: Marek Demikát s harmonikou  a Adam Brišák s huslami v ľudovom tóne. Spev Sebastian Giertl, Eliška Potkányová, Martin Papaj, 
              7. Prednes z vlastnej tvorby: Vlastná tvorba Andrej Kmeť: Próza „Motorka“
              8. Hudobné vystúpenie : Marek Demikát a jeho gitara a spev: „Tanečnice z Lúčnice“ od Elánu
              9. Prednes : Vlastná tvorba  Jaroslava Remeňa, ktorú sme si vypočuli v podaní  Elišky Potkányovej „Problém odlišnosti“
              10. Príhovor pána poslanca  - 2.viceprimátora Ing.Martina Majlinga
              11. Hudobné vystúpenie: Marek Demikát s harmonikou, Adam Brišák s husľami  a spevom v podaní Sebastiana Giertla a Andreja Kmeťa „ZRPŠ“ od Paľa Hamela
              12. Tanečné vystúpenie break dance v podaní Denisa Demka
              13. Predstavenie brožúry s vlastnou tvorbou žiakov  „Moje prvotiny“ 
              14. Hudobné vystúpenie : Tiffany Lavríková a Matej Rodný „Dueto Giovanniho a Zerliny „La ci darem la mano“ od skladateľa Wolfganga Amadea Mozarta
              15. Prednes z vlastnej tvorby:  Jaroslav Remeň „Sila moci“
              16. Hudobné vystúpenie : Marek Demikát a Adam Brišák „Kaťuša“ pridajú sa Andrej Kmeť a Sebastian Giertl
              17. Beseda o talente,  o písaní, o láske ku knihám, ale aj o živote ľudí s  výnimočným talentom a odriekaní v školskej knižnici s  našimi hostkami/hosťami a žiakmi.

              Podujatie prinieslo nový pohľad na schopnosti, zručnosti našich žiakov, odhalili sa ich talenty, o ktorých väčšina z nás ani netušila.

              Školská knižnica sa stala súčasťou bežného života žiakov, trávia v nej svoj voľný čas,   prípravu na vyučovanie, vzdelávanie sa,  ale je aj priestorom na  relax, stretávanie sa  a na podporu záujmov s motiváciou byť výnimočným. Na to, že sme stavebná odborná škola, je veľmi potešujúci fakt, že v našej škole nájdeme tak skvelých hudobníkov, recitátorov,  začínajúcich autor poézie a prózy. Verím, že svoje nadanie aj vďaka podpore zo strany vedenia školy a prostredníctvom školskej knižnice budú naďalej rozvíjať. Veľké poďakovanie patrí nášmu vedeniu školy, za podporu a realizáciu tohto podujatia, ďakujeme aj organizácii NIVAM, za vtiahnutie do sveta kníh, k čítaniu a tentokrát aj k objaveniu talentov, v ktorých sa ukrýva výnimočnosť. Žiakom patrí poďakovanie za nadšenie, ochotu odprezentovať svoju tvorbu, za kreativitu, s akou pristúpili k tvorbe programu, za  zodpovednosť pri nácviku programu a za krásny zážitok počas podujatia.

              Opis podujatia vypracovala: Ing. Oľga Majlingová, školská knihovníčka

               

          • Tajomstvá medeného mesta…
            • Tajomstvá medeného mesta…

            • Kto bol Juraj Thurzo? Kam až putovala meď zo Španej doliny? Ako dlho stojí Thurzov dom v Banskej Bystrici? Prečo Zelená sieň patrí ku klenotom neskorogotického maliarstva na Slovensku? Kde sa môžeme stretnúť s mortíriom? Čo je modrotlač a ako súvisí s naším regiónom?

              Na všetky tieto otázky a ešte mnoho ďalších získali odpovede žiaci 1. A, 2. A a 3. C. Spoločne sme sa vybrali na návštevu Stredoslovenského múzea v Thurzovom dome na Námestí SNP v Banskej Bystrici. Stála expozícia múzea je venovaná histórii mesta a samotnej budovy. Dozvedeli sme sa množstvo nových informácií a zaujímavostí z dejín nášho regiónu. 

          • Literárna exkurzia Martin
            • Literárna exkurzia Martin

            • Žiaci III. C triedy učebného odboru murár sa s vyučujúcim dňa 19.10.2023 zúčastnili na literárnej exkurzií na Národnom cintoríne a v Slovenskom národnom múzeu v Martine. Svojou účasťou vzdali hold literárnym a ďalším významným osobnostiam Slovenska. Chlapcov zaujala aj etnografická expozícia Slovenského národného múzea, ktorého zamestnanci im veľmi ochotne poskytli množstvo doplňujúcich informácie k spomínanej expozícií. Zároveň vyjadrili aj pozvanie pre ostatných žiakov školy.

              Cestou domov sa zastavili v obci Blatnica, kde márne hľadali pamätnú tabuľu rodáčky spisovateľky Maši Haľamovej a významného českého fotografa Karola Plicku. V Mošovciach si pripomenuli veľkého spisovateľa slovenského národného obrodenia Jána Kollára.

              Exkurzia mala príjemnú priateľskú atmosféru a bola vhodnou doplňujúcou formou učiva slovenského jazyka a literatúry z II. a III. ročníka štúdia v učebnom odbore murár.

          • Cesta k muzikálu
            • Cesta k muzikálu

            • Dňa 28. júna sme si na prahu prázdnin vychutnali výchovný koncert Cesta k muzikálu, ktorý predstavil jeden z najpopulárnejších hudobno-dramatických žánrov súčasnosti a to nie len ukážkami, ale aj slovne. Žiaci sa oboznámili s operetou, šansónom, džezom a černošským spirituálom, ktoré predchádzali vzniku muzikálu. Program pozostával zo známych piesní a duet, a zároveň bol vtipne a poučne poprepájaný sprievodným slovom. Odzneli populárne melódie z muzikálov a operiet Porgy a Bess, Modrá ruža, My fair lady, Hello Dolly a Fidlikant na streche. 

              Súčasťou podujatia bol aj záverečný kvíz preverujúci vedomosti žiakov získané počas koncertu, pričom odmenou boli hodnotné muzikálové DVD. Účinkujúci boli profesionálni umelci z OZ Cultura Humana, dvaja speváci - Mgr.art. Juraj Havaj a šansoniérka Monika Stanislavová, ktorí zároveň program aj moderovali a klavirista Matúš Ferko, ktorý v súčasnosti pôsobí v Divadle Nová scéna v Bratislave. 

              Touto cestou by sme im chceli pekne poďakovať za umelecký zážitok, a radi ich u nás privítame opäť v zime na tradičnom vianočnom koncerte. 

               

          • Prevencia "Kulty a sekty"
            • Prevencia "Kulty a sekty"

            • Podľa mnohých prieskumov sekty a kulty lákajú najmä mladých ľudí, ktorí sú práve v období hľadania vlastnej identity a je pre nich typická zvedavosť a túžba objavovať neznáme. 

               

              S ohľadom na túto skutočnosť sme oslovili odborníčku z Centra voľného času Junior PhDr. Ľubku Dankovú, ktorá sa tematikou zaoberá posledných 20 rokov a dňa 15. júna 2023 sme ju privítali na prednáške v našej Spojenej škole. Za 90 minút sme sa dozvedeli množstvo zaujímavých informácií o rôznych sektách a kultoch nielen na Slovensku, ale aj vo svete. Najviac nás zaujali fakty o náboženskej spoločnosti, ktorá bola nedávno výrazne medializovaná a má hlavné sídlo práve v našom meste. Nasledovala živá a miestami až búrlivá diskusia, v rámci ktorej si žiaci mali možnosť overiť svoje kritické myslenie v praxi. 

              Celkovo bola táto preventívna aktivita veľmi prínosná a určite ju budeme realizovať aj v ďalších rokoch.

          • Prevencia fajčenia s RÚVZ BB
            • Prevencia fajčenia s RÚVZ BB

            • Fajčíte? Nefajčíte? Dôležité je, či vdychujete tabakový dym. Ten totiž obsahuje tisíce chemikálií, stopových rádioaktívnych látok a najmenej 70 karcinogénov. Bohužiaľ, neexistuje tabak, ktorý neobsahuje chemikálie škodlivé pre naše zdravie. 

               

              O týchto a mnohých ďalších skutočnostiach sme na dvoch júnových stretnutiach hovorili na interaktívnej besede s pracovníčkou Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v BB - pani Mgr. Tatianou Zvalovou. Už roky sa v Poradni odvykania od fajčenia venuje tým, ktorí chcú so svojou závislosťou zatočiť. V súčasnosti sú to často aj fajčiari elektronických cigariet a užívatelia nikotínových vrecúšok. 

              Okrem zaujímavých informácií si žiaci mohli sami pomocou rôznych prístrojov vyskúšať meranie oxidu uhoľnatého a tiež meranie úsilného výdychu Spirometrom.

              Aktivita bola pre mnohých prekvapením, ale jednoznačne všetkých veľmi zaujala. 

               

              Ďakujeme týmto pani Mgr. Zvalovej za profesionalitu, ľudský prístup a veľkú dávku trpezlivosti. Tešíme sa na ďalšie stretnutia v novom školskom roku.

          • Príbeh knižnice Apponyiovcov...
            • Príbeh knižnice Apponyiovcov...

            • Dňa 13.6.2023 navštívili naši grafici najkrajšiu historickú knižnicu na Slovensku, ktorá sa nachádza v obci Oponice. Knižnica obsahuje cca 9000 dokumentov písaných v 12 jazykoch. Knihy sú vo veľmi dobrom fyzickom stave aj vďaka precíznej práci reštaurátorov. Žiaci mohli obdivovať aj knižné väzby, ktoré boli zhotovené prevažne z kože a pergamenu a vydržali stáročia. Najstaršia kniha bola napísaná v roku 1519. Knižnicu založil gróf Anton Juraj Apponyi (1751 - 1817), ako milovník a zberateľ kníh v 18. storočí. Nahliadli sme aj do  hrobky tohto rodu, kde sú ich telesné pozostatky uložené pod miestnym kostolom. Navštívili sme aj Apponyiho múzeum, ktoré sa nachádza v menšom kaštieli v miestnej obci. Expozícia nás oboznámila s rodinou Apponyiovcov, ktorí sa najmä v 19. storočí prezentovali ako pokroková rodina Horného Uhorska. V priestoroch múzea sme si pozreli aj artefakty legendárnych amerických bombardérov, ktoré tu na sklonku 2. sv. vojny skončili svoje vojnové ťaženie. Exkurzia do Oponíc sa mohla uskutočniť vďaka Banskobystrickému samosprávnemu kraju a Mgr. Oravkinovej, ktorí nám poskytli dopravu, za čo im veľmi pekne ďakujeme.

          • Photoshop a umelá inteligencia
            • Photoshop a umelá inteligencia

            • S rozvojom umelých inteligencií sa otvárajú nové možnosti pre tvorbu a úpravu umeleckých diel. Žiaci v odbore grafik tlačových médií majú príležitosť spoznať a využiť tieto pokročilé technológie pri svojom vzdelávaní. Na hodinách odborného výcviku využívajú program Adobe Photoshop, ktorý im umožňuje upravovať svetoznáme obrazy pomocou umelej inteligencie, čo im poskytuje jedinečný pohľad na tvorbu.

               

              PS: Text tohto článku bol vygenerovaný pomocou umelej inteligencie.

          • Puškinov deň
            • Puškinov deň

            • Alekšince, obec neďaleko Nitry, sa 6. júna 2023 stala svedkom nevídaných výkonov. Práve na tomto mieste sa konal 1. ročník celoslovenskej súťaže v prednese poézie a prózy ruského autora Alexandra Sergejeviča Puškina. Organizáciu súťaže zabezpečil Slovanský spolok - Slavica. Našu školu na podujatí reprezentovala Daria Khmelevska z 1.A. Svojím vystúpením porotu zaujala a obsadila krásne 3. miesto. Spolu s diplomom ju cestou domov v taške ťažila aj knižka. Srdečne jej blahoželáme! 

          • Matúš Bánik reprezentuje Slovensko v bowlingu
            • Matúš Bánik reprezentuje Slovensko v bowlingu

            • Nielen futbalu či hokeju sa venujú naši žiaci. Aj taký netradičný bowling si našiel na našej škole svojho nadšenca. Žiak II.G triedy Matúš Bánik sa na základe svojich športových výsledkov sa stal súčasťou družstva, ktoré reprezentuje Slovenskú republiku na X. Majstrovstvách sveta národných tímov v bowlingu s deviatimi kolkami W/M. Práve v týchto dňoch sa majstrovstvá konajú vo Varaždine v Chorvátsku od 12. - 28. mája 2023. Prajeme celému družstvu veľa úspechov a Matúšovi držíme palce, aby mal pevnú ruku a presnú "mušku".

          • TITANI SPOJENEJ ŠKOLY
            • TITANI SPOJENEJ ŠKOLY

            • Dňa 28. apríla 2023 zožala naša škola obrovský úspech v Trnave. Štvorčlenné družstvo našich chlapcov sa zúčastnilo celoslovenského kola v silovom päťboji a obsadili prvé miesto! Súťažilo sa v disciplínach: zhyb na hrazde, tlak v ľahu na lavičke, bicepsový zhyb, kľuk na bradlách a drep s olympijskou činkou. Divákom sa občas zdalo, že Martin Dianiška (I.A), Šimon Giertl (III.G), Leo Macháč (III.A) a Natanael Sklenka podávajú "nadľudský" výkon. Túžba vyhrať posunula ich osobné hranice. Pevne veríme, že ich úspech sa stane motiváciou pre ďalších silákov alebo siláčky v nasledujúcich ročníkoch. 

          • HOKEJOVÉ DERBY AKO REMEŇ!
            • HOKEJOVÉ DERBY AKO REMEŇ!

            • Kremnička, Kremnička, znelo Tipsportarénou 24. apríla 2023 počas tradičného priateľského hokejového zápasu medzi našou Spojenou školou a Strednou priemyselnou školou Jozefa Murgaša. Našim chlapcom sa síce nepodarilo obhájiť víťazstvo z posledného ročníka derby, ale prehrali so cťou 6:9.

              V deviatej minúte I. tretiny strelil Andrej Styk náš prvý gól. Priebežný stav bol po I. tretine 1:4 v neprospech našich chlapcov. V II. tretine využili hráči na oboch stranách vylúčenia Najprv náš Filip Jelža znížil náskok súpera na 2:5, súper na to zareagoval zvýšením skóre na 2:6.

              Cenné je to, že v III. tretine sa naši chlapci vzopreli a predviedli hokejový uragán. Marek Fabricius znížil na 3:7. Panika v tábore súpera nastala po troch góloch Olivera Turňu v krátkom slede.

              Škoda, že sme v závere dostali dva góly! Mohla to byť do poslednej minúty dráma! Poďakovanie patrí všetkým našim hokejistom za podané výkony, zodpovedajúce ich skúsenostiam. Skvelé výkony podal brankár Michal Ďuriš. Nadštandardné výkony predviedli Oliver Turňa, strelec troch gólov a Andrej Styk.

              Zápas sa uskutočnil v príjemnej športovej atmosfére za slušného povzbudzovania asi 600 fanúšikov na oboch stranách.

              Už teraz sa všetci tešíme na ďalší ročník priateľského hokejového derby. Veď predsa musíme „Murgašákom“ prehru vrátiť!

          • Volejbalový turnaj
            • Volejbalový turnaj

            • Dňa 24.04.2023 sa na našej škole konal 1. ročník volejbalového turnaja. Na tomto športovom podujatí sa zúčastnili zmiešané družstvá tried 1.B, 2.A, 2.G, 4.G, 4.B a 4.G/H. Mali sme možnosť vidieť výborné výkony našich žiakov. Pri finálovom zápase sa napätie dalo krájať a všetci v očakávaní  sledovali počítadlo. Napokon si prvé miesto udatne “vybojovala” trieda 4.G/H, na druhom mieste sa umiestnili chlapci zo 4.B a tretie miesto obsadili žiaci 3.G. Víťazov neminula sladká odmena za perfektne podaný výkon. Veľké ďakujeme patrí organizátorom podujatia a aj všetkým zúčastneným.

          • Vidíme život aj z inej strany
            • Vidíme život aj z inej strany

            • Vo štvrtok 20.4. 2023 sa opäť konala jedinečná verejno-prospešná zbierka Ligy proti rakovine DEŇ NARCISOV. Tento rok sa zbierka konala už 27. krát a my sme sa opäť zapojili. Naše tímy sme vytvorili zo žiakov druhého a tretieho ročníka. Dobrovoľníci Ella Vlčeková, Lara Melicherčíková, Roderik Ján Macko, Kristián René Murín, Rebeka Jahôdková, Vanesa Voskárová, Matúš Karpiš a Simon Pohorelský spolu vyzbierali 465,05 €. Medzi zúčastnenými školami podielom výnosu a počtu pokladničiek sme sa tak umiestnili na 3.mieste, medzi všetkými zúčastnenými na 8. mieste. Sme hrdí a ďakujeme!

          • Projekt Digitálny žiak - Digitálny príspevok pre žiakov SR
            • Projekt Digitálny žiak - Digitálny príspevok pre žiakov SR

            • Vážení rodičia!

              Projekt Digitálny žiak je určený pre žiakov základných, stredných a stredných odborných škôl. Na jeho konci je žiak schopný študovať digitálne, pripravený naplno rozvíjať svoj potenciál, získavať a zdokonaľovať svoje digitálne zručnosti, a teda uspieť v digitálnej dobe.

               

              Pre koho je projekt určený?

              Skupiny oprávnených užívateľov príspevku tvoria štyri skupiny žiakov, pričom sú z veľkej časti tvorené sociálnymi skupinami obyvateľstva v hmotnej núdzi, domácnosťami s nízkymi a podpriemernými príjmami a žiakmi so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Patria sem:

              • žiaci, ktorí sú členmi domácnosti v hmotnej núdzi (príjem členov domácnosti nedosahuje sumy životného minima)
              • žiaci, ktorí majú vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie o tom, že ich špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby vyplývajú z ich vývinu v sociálne znevýhodnenom prostredí
              • žiaci, ktorí sú členmi domácností, ktoré neprekračujú 60% mediánu príjmu (na základe potvrdenia o výške príjmu, resp. doklad o nevykonávaní zárobkovej činnosti, napr. potvrdenie o nezamestnanej osobe) *
              • žiaci prvého ročníka stredných škôl (pre školský rok 2022/2023) vrátane žiakov piateho ročníka osemročných študijných programov

              Webová stránka projektu:

              https://digitalnyziak.sk/

               

              Postup:

              INFOGRAFIKA

          • Coneco Racioenergia 2023
            • Coneco Racioenergia 2023

            • Stavať, rekonštruovať, zariadiť interiér aj exteriér – s medzinárodným veľtrhom stavebníctva CONECO to zvládnete jednoducho – to bol slogan tohtoročného veľtrhu CONECO RACIOENERGIA 2023, ktorý sa uskutočnil na výstavisku Incheba v Bratislave.

              Nám sa podarilo zúčastniť sa tohto veľtrhu dňa 23.04.2023 so žiakmi prvého až štvrtého ročníka študijného odboru operátor stavebnej výroby, prvákmi, druhákmi a tretiakmi učebného odboru murár, tretiakmi učebného odboru stolár a vybranými žiakmi študijného odboru staviteľstvo vďaka Banskobystrickému samosprávnemu kraju a Mgr. Oravkinovej, ktorí nám poskytli dopravu. 

              Okrem bohatej ponuky, ktorá zahŕňala stavebné materiály, komponenty, nábytok a doplnky, ocenili sme aj sprievodný program plný inšpirácie, rád, odporúčaní na aktuálne témy v segmente stavebníctva. Veľtrh sprevádzali výstavy a sekcie venované v súčasnosti veľmi obľúbeným drevostavbám, keramickým prefabrikovaným domom a pasívnym domom.

              Stredné odborné školy zo Slovenska dostali možnosť prezentovať na tomto veľtrhu aj svoje stavebné odbory priamo s ukážkami zručnosti, žiaci našej Spojenej školy nás vzorne reprezentovali.

               

          • Úspech v krajskej prehliadke prác SOČ
            • Úspech v krajskej prehliadke prác SOČ

            • V piatok 31.3.2023 prebehla krajská prehliadka prác SOČ. Našu školu reprezentovali študentky štvrtého ročníka Viktória Futáková a Petra Zimanová zo SPŠ stavebnej, ktoré vypracovali projekt rekonštrukcie areálu Borovej hory vo Zvolene s názvom „Mestské kúpele BORYOM“.

              Práca obsahovala návrh projektu kúpeľov po konštrukčnej a architektonickej stránke, pričom cieľom bolo poskytnúť návštevníkom viaceré formy oddychu v bazénoch, saunách, vaňovom kúpeli, možnosť využitia rôznych terapií,  služby manikúry, pedikúry, masáže, stravovanie v reštaurácii a ubytovanie priamo v budove kúpeľov „BORYOM“ a rôzne ďalšie alternatívy aktívneho a pasívneho oddychu aj v priľahlom areáli.  

              Problematikou sa zaoberali aj vzhľadom na prebiehajúce snahy o záchranu tohto územia a jeho vyhlásenie za prírodnú a kultúrnu pamiatku.

              Práca zaujala hodnotiacu komisiu a umiestnila sa v krajskom kole  SOČ na peknom 3. mieste.

              K úspechu srdečne blahoželáme

          • Nevstúpiš dvakrát...
            • Nevstúpiš dvakrát...

            • Filozof Herakleitos z Efezu povedal, že nevstúpiš dvakrát do tej istej rieky. My sme vstúpili. A neľutujeme.  Tou pomyselnou riekou v našom prípade bola stavba v Piešťanoch. Tentokrát sa odbornej exkurzie, ktorú nám sprostredkoval Ing. Pecník a autobus na prepravu poskytol BB SK, zúčastnili žiaci III. G našej školy. 4.apríla 2023 sme si teda mohli prezrieť stavbu občianskej vybavenosti vo výstavbe v Piešťanoch. Prehliadka stavby bola  doplnená odborným výkladom.  Pri prehliadke sme sa zamerali na realizáciu stavby a výkresovú dokumentáciu. Stavbyvedúci nás oboznámili o nosnom systéme stavby, s použitým betónom, debnením, vystužovaním a o spôsobe betónáže pri výstavbe. Videli sme prácu žeriavnika, spôsob prepravy debnenia a výstuže pomocou žeriavu, tiež prácu robotníkov na stavbe. Prezreli sme si stavebno architektonické výkresy, výkresy tvaru a výkresy výstuže. Stavbyvedúci nám ochotne ukázali zhutňovacie prostriedky, pomôcky použité pri debnení, spôsoby uchytenia balkónov, zateplenie stavby, debnenie a vystužovanie schodiska, výťahovej šachty a použité materiály pri výstavbe. Keďže žiaci tretieho ročníka sa o tejto problematike učia v škole, teraz mali možnosť si prepojiť svoje vedomosti získané v škole s praxou.