• Novinky

          • Exkurzia malej vodnej elektrárne
            • Exkurzia malej vodnej elektrárne

            • Žiaci II. a III. ročníka študijného odboru Technik energetických zariadení budov sa dňa 14.12.2022 zúčastnili odbornej exkurzie „Malé vodné elektrárne“ v Harmanci. Exkurziu organizovali učitelia odborných predmetov v spolupráci s Regionálnym centrom kariéry BBSK. Exkurziou nás sprevádzal a odborný výklad podal Ing. Zdeněk Gregor. Žiaci mali možnosť prepojiť si teoretické vedomosti s praxou. Daná problematika ktorá úzko súvisí s ich študijným odborom a v súčasnosti je veľmi aktuálna ich zaujala.

              Ďakujem Regionálnemu centru kariéry BBSK a Ing. Gregorovi za spoluprácu.
              Ing. Janka Zázrivcová

          • Školské a celoslovenské kolo výtvarnej súťaže Logo pre Červené stužky
            • Školské a celoslovenské kolo výtvarnej súťaže Logo pre Červené stužky

            • V mesiacoch september a október r. 2022 prebehli na škole školské kolá výtvarnej súťaže Logo pre červené stužky. Žiaci mohli použiť rôzne techniky: kresba (ceruza, tuš, lavírovaná kresba...), maľba (akvarel, tempera, kombinovaná, mastný a polomastný pastel...), frotáž, koláž, grafika (linoryt, drevoryt, suchá ihla...), grafický dizajn a vypracovať návrh vo formáte A5 alebo A6.


              Súťaže sa zúčastnili žiaci SOŠ stavebnej - študijného odboru Grafik tlačových médií - 1. až 4. ročník. Tiež žiaci SPŠ stavebnej 1. až 3. ročník.


              Zo zverejnených prác sme mohli z našej školy poslať na celoslovenské kolo výtvarnej súťaže stredných škôl na tému: Logo pre Červené stužky iba tri práce. Súťaž vyhlásilo v rámci pätnásteho ročníka kampane Červené stužky: MŠVVaŠ SR, Kancelária WHO na SK, mesto Žilina, Okresný úrad – odbor školstva v Žiline a Gymnázium sv. Františka v Žiline. My sme po vyhodnotení školského kola súťaže vybrali 3 práce žiakov, ktoré
              na školskom kole vyhrali:

              Andrej Šidlovský - 4. A, Matej Robert Mitterpach – 4. A a Adam Dobrovič – 4. A, žiakom srdečne gratulujeme.

              Práce výhercov sme poslali za našu školu do celoslovenského kola súťaže. Vyhodnotenie celoslovenskej súťaže bolo 1. decembra 2021 na Svetový deň boja proti AIDS. Práce z celého Slovenska v rámci šestnásteho ročníka kampane Červené stužky vyhodnotili na Gymnáziu sv. Františka v Žiline.

              V celoslovenskej súťaži kategórii stredných škôl sa na 2. mieste umiestnil Matej Robert Mitterpach zo 4. A triedy. Výhercovi srdečne gratulujeme.

          • Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku
            • Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku

            • Anglický jazyk dnes patrí k nevyhnutnej výbave mladého človeka. Prvýkrát sa ním hovorilo v ranom stredovekom Anglicku, pričom sa z neho postupne stal jeden z popredných svetových jazykov súčasnosti. Tento jazyk si však prešiel dlhým vývinom – vyvíjal sa viac ako 1400 rokov, a to je naozaj dosť. Poďme však späť do súčasnosti. 

              Dňa 28. novembra 2022 sa na našej Spojenej škole konalo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku, a to už 33. ročník do ktorého sa zapojilo celkovo 44 žiakov.

              Každoročne organizuje naša SŠ rôzne vedomostné sútaže i sútaže zručností. Väčšinou sa medzi víťazmi ocitajú naši chlapci, no teraz sa objavila výnimka. Prvé priečky školského kola olympiády v anglickom jazyku patrili tento rok dámam. 

              V kategórii 2D sa vo veľkej konkurencii stala víťazkou Barbora Kosmeľová z III. G, odbor Staviteľstvo.

              Na 2. mieste sa umiestnila Ester Popovičová z II. G, rovnako odbor Staviteľstvo a z 3. miesta sa tešila Vanesa Voskárová z III.A, odbor Grafik tlačových médií.

              Víťazka postupuje do okresného kola, ktoré sa bude konať v januári 2023. Veríme, že nadviaže na minulé úspechy našich študentov v okresných, krajských a dokonca celoštátnych kolách jazykových olympiád.

              Všetkým súťažiacim ďakujeme za záujem a vysokú účasť, želáme im veľa úspechov a tešíme sa na ďalšie kolá sútaže. 

              Spracovala: Mgr. Katarína Talčíková 

          • ÚSPECH V LITERÁRNEJ SÚŤAŽI
            • ÚSPECH V LITERÁRNEJ SÚŤAŽI

            • Novohradská knižnica usporiadala súťaž v pôvodnej literárnej tvorbe mladých umelcov. Prezentáciou vlastnej literárnej tvorby chcela umožniť nadaným deťom a študentom formou celoštátnej súťaže konfrontáciu s inými, možnosť rozvíjať svoj talent a tvorivosť, podporovať ich v ďalšom umeleckom zameraní. Podujatie bolo venované spomienke na významnú slovenskú spisovateľku Boženu  Slančíkovú-Timravu, ktorej život a dielo sú späté s Novohradom. Do súťaže sa zapojili aj traja žiaci I.G (Timotej Daubner, Andrej Kmeť, Jaroslav Remeň) a Jaroslavovi Remeňovi sa podarilo umiestniť na krásnom 2. mieste. Gratulujeme!

          • EXKURZIA V SPOLOČNOSTI BRITTERM
            • EXKURZIA V SPOLOČNOSTI BRITTERM

            • Posledný novembrový pondelok sme sa rozhodli ozvláštniť žiakom I.G. Vybrali sme sa, za podpory VÚC, na odbornú exkurziu do Ipeľských tehelní BRITTERM v obci Breznička pri Lučenci. Ipeľské tehelne sú pokračovateľom stáročnej tradície využívania žiaruvzdorných a keramických ílov, ktorých ložiská sa v Novohrade nachádzajú. Spoločne sme si prezreli areál výroby a dozvedeli sme sa užitočné informácie o práci s hlinou. Od vyťaženia, cez spracovanie, miešanie, lisovanie a ostatných postupov sme dorazili až k expedícii tehliarskych výrobkov k spotrebiteľom.

          • READYCON SLOVENSKO 2022
            • READYCON SLOVENSKO 2022

            • Po ukončení strednej školy sa absolventom otvárajú „dvere“ do budúcnosti, ktorá, povedzme si pravdu, pre niektorých pôsobí dosť hmlisto. Neváhali sme sa prijali sme pozvanie na online konferenciu o trhu práce a trendoch vo vybraných odboroch s názvom READYCON Slovensko 2022. Cieľom podujatia READYCON je poskytnúť stredoškolákom prehľad v aktuálnych trendoch a možných scenároch budúcnosti. Po úvodných informáciách o trhu práce sa naši žiaci štvrtých ročníkov zúčastnili odbornej relácie – STAVEBNÍCTVO V PRAXI. Dva a pol hodinová konferencia ponúkla pomoc v príprave na svet budúcnosti a aj „návod“ na plynulý prechod od školských lavíc k zmysluplnej kariére.

          • 50.výročie vzniku Strednej odbornej školy stavebnej
            • 50.výročie vzniku Strednej odbornej školy stavebnej

            • Slávnostná akadémia k 50.výročiu vzniku Strednej odbornej školy stavebnej sa uskutoční
              dňa 16.decembra 2022 o 10,00 hod. v spoločenskej sále školy. Vedenie školy pozvalo cca 170 hostí. Sú to
              zástupcovia zriaďovateľa – BBSK, štátnej správy v školstve, dlhoroční partneri, bývalí a súčasní
              zamestnanci školy.

              Okrem spomienok na bohatú minulosť bude súčasťou akadémie aj kultúrny program, ktorý
              zabezpečia žiaci školy, členovia folklórneho súboru Urpín a žiaci Konzervatória J.L. Bellu Banská
              Bystrica.

              Tešíme sa na stretnutie s pozvanými hosťami.

              PaedDr. Milan Ponický
              riaditeľ školy

          • Akcie študentov
            • Akcie študentov

            • ... stále aktívni!

              Banská Bystrica je známa svojimi akciami v rámci stavebníctva a architektúry, a preto sa pravidelne zúčastňujeme rôznych podujatí. V rámci Dní architektúry sme boli na prehliadke areálu Medeného hámra, na prednáške o tradičných stavebných princípoch, ako aj na prehliadke kaviarne Výklad v Národnej ulici s komentárom autorov z ateliéru Grau architects z Bratislavy.

              Zaujímavá bola  „Bystrická hodinka“, ktorá sa teraz týkala pamätníka SNP, kde komentár o práci svojho otca mal architekt Pavol Kuzma.

              A v posledných dňoch nás zaujal film „Architekt drsnej poetiky“ o slovenskom rodákovi Hansovi Broosovi, ktorého premietanie bolo pre verejnosť v ŠVK. Mali sme možnosť porozprávať sa o filmárskej práci s režisérom Ladislavom Kabošom.

          • Arbeit...
            • Arbeit...

            • Mesiac november v sebe skrýva mnohé udalosti, na ktoré by sme nemali zabudnúť. My sme
              november využili na dlhoplánovanú exkurziu do nacistického koncentračného tábora Auschwitz
              a Auschwitz- Birkenau. Koncentračný tábor Auschwitz a Auschwitz-Birkenau sa nachádza pri
              poľskom meste Oswiencim. Počiatočné pochmúrne počasie len podčiarklo hrôzy, ktoré tu boli
              páchané na nevinnom obyvateľstve. Fotografie obetí, nahromadené kufre, kusy oblečenia či veci
              bežnej potreby v nás zanechali silný, neopísateľný smútok. Hoci záver dňa nám spríjemnilo slnko,
              ešte dlho sme mali v mysliach pochmúrne spomienky. Preto chceme veriť, že sa už nikdy nezopakuje
              to, čo sa v táboroch smrti dialo.

          • STU Bratislava na pôde našej školy
            • STU Bratislava na pôde našej školy

            • Na konci októbra sme mali možnosť zúčastniť sa zaujímavých prednášok, ktoré si pre nás pripravili pedagógovia Stavebnej fakulty STU v Bratislave. Témy prednášok boli aktuálne - "Čistenie odpadových vôd", "Chyby a poruchy pozemných stavieb" a "Budúcnosť odpadov". Inšpiratívnym obsahom sme si utvrdili a doplnili vedomosti z odborných predmetov a tešíme sa na ďalšie!  3.G

          • Vladimír Macura nás opäť vzorne reprezentoval.
            • Vladimír Macura nás opäť vzorne reprezentoval.

            • Blahoželáme!!!

              Na Majstrovstvách Európy vo vzpieraní U20 v Durres Drač (Albánsko) nás opäť vzorne reprezentoval žiak tretieho ročníka Vladimír Macura. Tentokrát ako 17-ročný súťažil v kategórii U20 v hmotnostnej kategórii +109 kg, kde obsadil krásne 2. miesto v trhu s výkonom 160 kg, 3. miesto v nadhode s výkonom 183 kg a 3. miesto v dvojboji, kde si poradil s hmotnosťou 343 kg. O Vladov úspech sa opäť zaslúžili jeho najväčší podporovatelia, rodina a tréner p. Rudolf Lukáč, ktorý sa stará o svojho zverenca nielen na tréningoch, ale pomáha mu aj v kuchyni s prípravou náročného jedálnička, dôležitého pre dodržiavanie správnej životosprávy vrcholového športovca. Za úspechom, na ktorý nadviazal po MS v Mexiku je jeho cieľavedomosť, poctivý tréning, disciplína a tvrdá drina. Už teraz ako 17-ročný dosiahnutými výsledkami nie len na športovom poli, ale aj v rámci štúdia je príkladom a vzorom pre svojich spolužiakov.

              Nášmu úspešnému reprezentantovi želáme aj do nasledujúceho obdobia hlavne pevné zdravie, veľa športových, osobných a študijných úspechov.

          • Projekt: „Záložka do knihy spája slovenské školy“
            • Projekt: „Záložka do knihy spája slovenské školy“

            • Téma sprevádzajúca tohtoročný projekt „Najlepší fantasy príbeh podľa mňa vyzerá takto...“ bol zaujímavou výzvou pre žiakov. Na začiatku sme komunikovali s partnerskou školou z Bratislavy a dohodli sme si rozmery záložiek a ich počet. Na výrobu záložiek sme vybrali netradičnú techniku peny, alobalu a tušu. Vznikli zaujímavé farebné kreácie v ktorých žiaci zapojili svoju fantáziu a hľadali obrazy (ako za detských čias), ktoré by zodpovedali čítanému fantasy príbehu, či knihe s témou fantasy. Počas prác sme sa veľa rozprávali o knihách  o spoločenskej situácii, alebo o prečítaných príbehoch. Prežili sme príjemné tri týždne v knižnici.  Vyrobené záložky sme poslali partnerskej škole a boli sme radi, keď sa im páčili. Partnerská škola nám poslala ich záložky pre nás. Projekt nás znovu  naštartoval do knižnice, vrátil k čítaniu a rozprávaniu. Niektorí žiaci si zdokonalili zručnosti a využili vlastnú kreativitu. Počas projektu  sa žiaci naučili spolupracovať, rozvíjali si estetické cítenie, ale aj čitateľskú gramotnosť a  zodpovednosť za svoju prácu.

              Ing. Oľga Majlingová

              Koordinátorka projektu

          • Deň školských knižníc
            • Deň školských knižníc

            • Aj tento rok sme sa zapojili do projektu: „ Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice“ ku Medzinárodnému dňu školských knižníc, podujatím ktoré  sa konalo 24. októbra 2022 v školskej knižnici. Tohoročnou téma bola „Ako máme radi našu školskú knižnicu“.a preto sme si zvolili názov podujatia:  „ Naša školská knižnica je podpora, istota i pocit domova “

              Po ťažkom covidovom období sme sa rozhodli znova spolupracovať aj s Klubom dôchodcov Senior z Kremničky. Naši dôchodcovia sa stávajú súčasťou podujatí, ktoré organizujeme v škole a po prerušení z hygienických dôvodov počas pandémie, sme im chceli prejaviť úctu a dať najavo, že sme na nich nezabudli. Preto sme pripravili celý rad prezentácií so spomienkami a retrospektívne činnosti našej školskej knižnice. Srdečne sme privítali hostí z KD Senior Kremnička, vedenie školy  a to pána riaditeľa PaedDr. Milana Ponického, pani zástupkyňu Ing. Janku Zázrivcovú, hlavnú vychovávateľku Mgr. Máriu Pásztorovú a 2 poslancov meského zastupiteľstva pána Milana Smäda a pána Ing. Martina Majlinga. 

              Činnosť školskej knižnice je zameraná na rozvoj čitateľskej aj funkčnej gramotnosti, ale   aj rozvíja spoločenské a sociálne vzťahy. Upevňuje v žiakoch lásku ku knihám, k čítaniu a spestruje  študentský život zážitkovými aktivitami. Naša školská knižnica už niekoľko rokov napĺňa toto poslanie a preto sme sa v mesiaci október rozhodli pre retrospektívu našej činnosti a aktivít. Využili sme túto príležitosť aj na prezentovanie svojej prvotiny mladého autora fantasy románu  „Requier“ Romana Kmeťa. Talent tvorby sa prejavil aj u nášho žiaka prvého ročníka Andreja Kmeťa mladšieho brata Romana, ktorý nám zarecitoval z vlastnej tvorby   báseň „Internát“. Vtipnou formou v nej opisuje nástrahy internátneho a mestského života pre mladého chlapca z dediny. Jeho tvorivosť sa ukázala aj v zaujímavej prezentácii a vedomostnom kvíze, ktoré pripravil a sám aj odmoderoval s veľkým množstvom informácií.  Počas podujatia nám spríjemňovali chvíle v školskej knižnici naši žiaci ľudovými piesňami za doprovodu harmoniky. Spomínanie a pripomenutie významu rôznych aktivít bolo za pomoci využívania interaktívnej tabule a šikovnosti našich žiačok. Žiačky spracovali z fotografií z minulých ročníkov veľmi pekné prezentácie a získali nové vedomosti zo spracovávania fotografií a prezentácií.  Takto boli spracované všetky ročníky v priebehu rokov 2013 až po rok 2019 , ktorých sme sa zúčastnili, od začiatku prvého zapojenia sa do projektu „O najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice“ v roku 2013 až po dnešný deň. Tiež sa učili a získali zručnosti v moderovaní.  Veľmi pekné bolo čítanie úryvku našej „hostky“- bývalej učiteľky Mgr. Kvasnovej, ktorá učila na základnej škole. Čítala o detstve a dospievaní a učiteľovi v škole. Aj jej  zaujímavé rozprávanie o tejto knihe, o postave učiteľa a jeho pochvale, ktorá jej zmenila postoj k životu, ku škole, vzdelávaniu sa, určila jej profesijnú cestu učiteľky. Potom sa pridal k rozprávaniu aj náš pán riaditeľ rozprávaním o bežnom živote, o hodnotách, o  ľudskom postoji a úcte k životu, k starobe. Vyzdvihol prínos aktivít školskej knižnice a zapájanie sa mladých ľudí - žiakov do prípravy a realizácie programu podujatí. Počas besedy žiaci zažili pána riaditeľa nie ako autoritatívneho konateľa, ale ako ľudský blízkeho človeka, človeka veľmi ústretového, so zmyslom pre humor.  Voľná debata, ktorá nasledovala po oficiálnej časti, len upevnila vlastné pocity z družnosti aj napriek generačnému rozdielu medzi účastníkmi podujatia. Pri čaji a kávičke, pri domácky napečených koláčikoch, ktoré nám doniesli naše hostky, sme sa rozprávali o živote a tom, ako vznikali školské knižnice, o písaní a tvorbe mladých ľudí. V závere sme sa poďakovali všetkým prítomným, odovzdali záložky, ktoré sme pripravili pre našich hostí a darovali dámam kvietky na znak úcty a vďaky.

              V Banskej Bystrici 24. 10. 2022                 

              Vyhodnotenie vypracovala: Ing. Oľga Majlingová

              školská knihovníčka

          • Pozvánka
            • Pozvánka

            • Pozývame Vás na triedu schôdzu rodičovského združenia, ktorá sa uskutoční dňa 7.10.2022 (piatok) o 15:00 hod. v priestoroch SŠ. Zasadanie rodičovskej rady sa uskutoční o 15:15 hod. v zasadačke Spojenej školy. V rámci rodičovského združenia sa o 16:00 hod. v kinosále uskutočnia doplňujúce voľby zástupcov rodičov v Rade školy.

               

              Vaša účasť na schôdzi je nutná!

              PaedDr. Milan Ponický

              riaditeľ Spojenej školy

          • FUTBALOVÝ TURNAJ
            • FUTBALOVÝ TURNAJ

            • V posledných dňoch školského roka sa u nás v škole uskutočnil Futbalový turnaj o majstra
              školy medzi jednotlivými triedami. Zápasy boli veľmi napínavé a družstvá bojovali s veľkým
              odhodlaním a nasadením.


              Víťazom turnaja sa stala I.A TRIEDA , na 2. mieste bola II.A trieda a na 3. mieste III.B. trieda.


              GRATULUJEME VÍŤAZOM!

          • Úspech v celoštátnej súťaži
            • Úspech v celoštátnej súťaži

            • V tomto školskom roku stavebné firmy vyhlásili viaceré súťaže pre stredné školy. Jednou z nich bola aj firma Xella.sk, výrobca pórobetónového stavebného materiálu. Zadanie pre stredoškolákov bolo vypracovať rodinný alebo bytový dom s využitím produktov systému Ytong. Do súťaže sa zapojila žiačka SPŠ stavebnej Tatiana Brestenská z III.G, študujúca v zameraní pozemné staviteľstvo. Vypracovala projekt rodinného domu „Prekvapenie“, pričom táto práca získala v rámci regionálneho kola 3.miesto a taktiež aj v rámci celoštátneho kola 3. miesto.

              Súťažiacej Tatiane Brestenskej srdečne blahoželáme.

               

          • Exkurzia THERMOSOLAR
            • Exkurzia THERMOSOLAR

            • Dňa 20.6.2022 sa žiaci 2. a 3. ročníka študijného odboru Technik energetických zariadení budov zúčastnili odbornej exkurzie v s.r.o THERMOSOLAR Žiar nad Hronom. Účelom exkurzie bolo prehĺbiť si teoretické vedomosti v oblasti solárnych kolektorov a prepojiť ich s praxou. Po odbornej prednáške žiaci priamo vo výrobe videli postup výroby solárnych kolektorov a ukážky montáže plochých solárnych kolektorov. Ďakujem všetkým zamestnancom, ktorí nás v podniku sprevádzali a venovali sa nám.

              Ing. Janka Zázrivcová

          • Druhák Vlado Macura trojnásobným majstrom sveta!!!
            • Druhák Vlado Macura trojnásobným majstrom sveta!!!

            • Z mexického Leonu, kde boli Majstrovstvá sveta vo vzpieraní juniorov 2022 prišla cez víkend radostná správa  - žiak II. ročníka našej školy Vladimír Macura sa stal v superťažkej hmotnostnej kategórii U17 trojnásobným majstrom sveta. V dvojboji zdvihol 332 kg. Vlado nás s trénerom p. Rudolfom Lukáčom hneď po návrate z Ameriky navštívil a pochválil sa krásnymi hodnotnými medailami. Pedagógov školy teší aj skutočnosť, že Vlado je aj zodpovedným žiakom a v štúdiu dosahuje tiež veľmi dobré výsledky. Všetci zamestnanci školy a spolužiaci mu blahoželajú a prajú veľa ďalších vynikajúcich športových výsledkov.

          • Olympijský deň
            • Olympijský deň

            • Dňa 1. júna 2022 sa uskutočnil v parku pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici Olympijský deň, organizovaný SOŠV ( Slovenský olympijský a športový výbor), organizačným výborom EYOF Banská Bystrica v spolupráci s Mestom Banská Bystrica.  Naši žiaci sa mohli stretnúť s úspešnými športovcami a olympionikmi, reprezentovať školu v behu a zažiť úžasnú atmosféru.

               

              Dňa 7. júna 2022 sa naši žiaci stretli s dvojnásobnou olympijskou víťazkou vo vodnom slalome 

               s Elenou Kaliskou na Štiavničkách (VŠC DUKLA) v rámci programu OCEP, ktorá im pútavo porozprávala o začiatkoch svojej športovej kariéry, ktorá vyvrcholila úspešným účinkovaním na olympijských hrách a o udelení titulu Zaslúžilý majster športu.

          • Vnútorné oznámenie č. 23/2022
            • Vnútorné oznámenie č. 23/2022

            • Oznamujeme, že vzhľadom na organizačné dôvody udeľujeme žiakom SŠ dňa: 

              06.júna 2022
              riaditeľské voľno 


              Nástup žiakov do školského internátu po riaditeľskom voľne je 06.06.2022 v poobedňajších hodinách. Vyučovanie po riaditeľskom voľne pokračuje dňom 07.06.2022 (utorok) podľa platného RH. 


              V Banskej Bystrici, dňa 30.05.2022