• Novinky

          • Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku
            • Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku

            • Viete, ako dlho trvá, kým sa naučíte po anglicky? Pre každého z nás platí iná
              odpoveď. Vo všeobecnosti na zlepšenie úrovne o jeden stupeň potrebujeme približne
              120 až 200 vyučovacích hodín. Dá sa to aj rýchlejšie? Sú medzi nami aj takí, ktorí
              majú na jazyky talent a práve im patria nasledujúce riadky.


              Dňa 29. novembra 2021 sa na našej Spojenej škole cez online platformu Teams
              konalo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku, a to už 32. ročník do ktorého
              sa zapojilo celkovo 28 žiakov. 


              V kategórii 2C zvíťazila Ivana Baranová z I.A, odbor Grafik tlačových médií.
              V kategórii 2D sa vo veľkej konkurencii stala víťazkou Nina Majerová z IV.G, odbor
              Staviteľstvo.


              Na 2. mieste sa umiestnila Vanesa Voskárová a na 3. mieste Matúš Karpiš obaja
              z II.A, odbor Grafik tlačových médií.


              Obe súťažiace postupujú do okresného kola, ktoré sa bude konať v online priestore
              dňa 13. januára 2022. Dúfame, že nadviažu na minuloročné úspechy našich
              študentov v okresných, krajských a dokonca celoštátnych kolách jazykových
              olympiád.


              Všetkým súťažiacim ešte raz ďakujeme za účasť, želáme im veľa úspechov
              a dúfame, že i táto súťaž prispela k ich ďalšej motivácií pri štúdiu cudzích jazykov.

              spracovala: Mgr. Katarína Talčíková

          • Školské a celoslovenské kolo výtvarnej súťaže Logo pre Červené stužky
            • Školské a celoslovenské kolo výtvarnej súťaže Logo pre Červené stužky

            • V 45. týždni r. 2021 prebehlo na škole školské kolo výtvarnej súťaže Logo pre červené stužky. Žiaci mohli použiť rôzne techniky: kresba (ceruza, tuš, lavírovaná kresba...), maľba (akvarel, tempera, kombinovaná, mastný a polomastný pastel...), frotáž, koláž, grafika (linoryt, drevoryt, suchá ihla...), grafický dizajn a vypracovať návrh vo formáte A5 alebo A6. Súťaže sa zúčastnili žiaci SOŠ stavebnej - študijného odboru Grafik tlačových médií z 1. A a 4. A triedy. Zo zverejnených prác sme mohli z našej školy poslať na celoslovenské kolo výtvarnej súťaže stredných škôl na tému: Logo pre Červené stužky iba tri práce. Súťaž vyhlásilo v rámci pätnásteho ročníka kampane Červené stužky:  MŠVVaŠ SR, Kancelária WHO na SK, mesto Žilina, Okresný úrad – odbor školstva v Žiline a Gymnázium sv. Františka v Žiline. My sme po vyhodnotení školského kola súťaže vybrali 3 práce žiakov, ktoré na školskom kole vyhrali:

              Ivana Baranová – 1. A, Martin Lupták – 4. A a Viktória Šónová – 4. A, žiakom srdečne gratulujeme.

               

              Práce výhercov sme poslali za našu školu do celoslovenského kola súťaže.

              Vyhodnotenie celoslovenskej súťaže bolo 1. decembra 2021 na Svetový deň boja proti AIDS. Práce z celého Slovenska v rámci pätnásteho ročníka kampane Červené stužky vyhodnotili na Gymnáziu sv. Františka v Žiline.

               

              V celoslovenskej súťaži kategórii stredných škôl sa na 2. mieste umiestnil Martin Lupták zo 4. A triedy

              a mimoriadnu cenu od riaditeľa svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku získala Viktória Šónová zo 4. A triedy, výhercom srdečne gratulujeme.

          • Príprava na maturitnú skúšku
            • Príprava na maturitnú skúšku

            • V priebehu mesiacov november a december 2021 bude prebiehať na Spojenej škole, Kremnička 10, Banská Bystrica, doučovanie z vybraných odborných a všeobecnovzdelávacích predmetov, podľa predbežného záujmu žiakov. Cieľom doučovanie je príprava na maturitnú skúšku pre žiakov 4 ročníka a zopakovanie učiva z dištančného vzdelávania pre všetky ročníky. Žiaci sa môžu prihlásiť u jednotlivých vyučujúcich.

          • DEŇ MASIEK
            • DEŇ MASIEK

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album DEŇ MASIEK.

              V pondelok 8.11.2021 sme si trošku spríjemnili deň a zorganizovali školskú akciu s názvom „Deň masiek“. Študenti i pedagógovia prišli oblečení za rôzne masky a tým odľahčili celý vyučovací proces. Hneď nám bolo veselšie, keď po chodbe kráčali arabský šejk, princezné, gitaristi, kôň, kačka, Fantomas, cigánka, rodina Adamsovcov, motorkárky, pán doktor psychiater, sestrička, pikachu, muchotrávka, vojak, mafiáni, duch, mŕtva princezná, rybárka, športovci, pirátka, duch, Mikuláš, či Zoro pomstiteľ. Nebudete veriť, ale spolu nás bolo okolo 70! 

              Študenti s najlepšími maskami boli ocenení zaujímavými cenami a triedy, kde bol najvyšší počet masiek, si pochutnali na skvelých pizzách za odmenu.

              Veríme, že si podobné podujatie ešte niekoľko krát vychutnáme počas školského roka, nech sa v škole, spolu s učiteľmi aj spolužiakmi, cítime dobre. 

          • „Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice“
            • „Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice“

            • Slovenská pedagogická knižnica aj tento rok vyhlásila projekt spojený so súťažou o  „Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice“. Naša škola zrealizovala kultúrno-literárne podujatie pod názvom „Spoznávaj slovenskú literatúru s úsmevom a vyber si svoju knihu“, ktoré sa konalo 25. 11. 2021 od 8,00 do 16,00 hod. v kinosále našej školy za dodržiavania všetkých bezpečnostných pravidiel. Žiaci, ktorí navštívili podujatie v kinosále s využitím IKT spoznávali literárne diela slovenských autorov prostredníctvom zábavných krátkych videí  Michala Kubovčíka „BAŠTRNG“ na internete: https://www.youtube.com/. Niektoré diela boli zhudobnené, veľmi sa žiakom páčili, ako napríklad: „Neprebudený“ so spevom Separa,  „Rysavá jalovica“ s rockovou hudbou Freddieho  Mercuryho a skupinou Queen , „Štúrovci na Devíne, Ežo Vlkolínsky,  Keď báčik z Chochoľova umrie“ a zostanú v pamäti žiakov. Žiaci si zároveň mohli prezrieť výstavu kníh a vybrať si svoju knihu. Až 51 kníh si našlo nových majiteľov a podujatie určite napomôže vrátiť čítanie do bežného života.

              Ďakujeme aj vedeniu Spgk za príležitosť zapojiť sa do projektu na podporu čítania a tým podporovať aj lásku ku knihám. Ďakujeme za možnosť rozvíjať u žiakov kreatívne myslenie, tvorivosť, kooperáciu a učiť žiakov k participácii na projektoch.

          • „Záložka do knihy spája slovenské školy“
            • „Záložka do knihy spája slovenské školy“

            • Opäť po roku sa naša škola zapojila do projektu „Záložka do knihy spája slovenské školy“. Záložky sme tento rok začali vyrábať už v septembri, keďže tému sme už poznali. Mali sme obavu, aby sa školy opäť nezatvorili.  Do projektu sa zapojilo sa 20 žiakov. Boli medzi nimi aj chlapci aj dievčatá. Žiaci pracovali s témami literárnych diel Pavla Orságha Hviezdoslava a Boženy Slančíkovej Timravy a  navrhli svoje záložky v  školskej knižnici. Počas prác sme sa veľa rozprávali o knihách o čítaní, o spoločenskej situácii a ako prežili pandémiu Covid 19 doma na dištančnom vzdelávaní. Prežili sme príjemné chvíle v školskej knižnici.  Vyrobené záložky sme si vymenili s partnerskou školou z Bardejova.

              Boli sme radi, že sme sa zúčastnili tohto projektu, znovu nás naštartoval do knižnice, vrátil k čítaniu a rozprávaniu. Niektorí žiaci si zdokonalili zručnosti, využili vlastnú kreativitu a naučili sa laminovať záložky. Naučili sa spolupracovať, rozvíjali si estetické cítenie, ale aj čitateľskú gramotnosť a  zodpovednosti za svoju prácu.

              Ďakujeme vedeniu Spgk za túto možnosť zapojenia sa do projektu, ktorý má svoj význam aj pre stredné školy a želáme veľa dobrých nápadov aj do budúcnosti a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

               

                                                                                                   Koordinátorka projektu Oľga Majlingová
          • Florbalový turnaj ŠI
            • Florbalový turnaj ŠI

            • 11. - 14. 10. 2021 sme zorganizovali v ŠI florbalový turnaj v rámci jednotlivých skupín v spolupráci s OZ KALOKAGATIA. Toto podujatie bolo realizované v rámci programu „Podpora rozvoja športu na stredných školách a školských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK v roku 2021“. Hralo sa v dvoch skupinách (A,B), systémom každý s každým v rámci skupiny.

              O poradí družstiev rozhodol výsledok vzájomných zápasov v rámci skupiny. Turnaja sa zúčastnilo aj družstvo dievčat, ktoré bolo rovnocenným súperom pre chlapcov a nič im nedarovalo...

          • ŠI súťaž o najkrajšiu jesennú výzdobu
            • ŠI súťaž o najkrajšiu jesennú výzdobu

            • V termíne 19. - 20. 10. 2021 sme zorganizovali v ŠI súťaž o najkrajšiu jesennú výzdobu, ktorú sme pripravili pre žiakov v spolupráci s OZ KALOKAGATIA . Žiaci vyrábali dekorácie zo zakúpených materiálov, prípadne prírodných, ktoré si priniesli z domu, alebo nazbierali v blízkom okolí. Ďalej sa venovali vyrezávaniu tekvíc a aranžovaniu. Do tvorivých dielní sa zapojili trojčlenné družstvá z každej výchovnej skupiny.

               Podujatie bolo zamerané na rozvoj zručností, kreativity a estetického cítenia ubytovaných žiakov. Najkrajšie výtvory žiakov skrášľovali nielen priestory školského internátu, ale aj kanceláriu riaditeľa školy, sekretariát a kancelárie zástupcov školy. 

          • Antigénové samotesty na COVID-19
            • Antigénové samotesty na COVID-19

            • Žiaci, ktorí si neobjednali Antigénové testy na COVID-19, môžu o testy požiadať v dňoch 8.11 - 16.11 prostredníctvom tlačiva. Testy si po podpísaní zákonným zástupcom prevezmú na ekonomickom úseku školy.

               

              Príloha: PROTOKOL

              Žiaci, ktorí si neobjednali Antigénové testy na COVID-19, môžu o testy požiadať v dňoch 8.11 - 16.11 prostredníctvom tlačiva. Testy si po podpísaní zákonným zástupcom prevezmú na ekonomickom úseku školy.

               

              Príloha: PROTOKOL