• Novinky

          • Vianočný šachový turnaj...
            • Vianočný šachový turnaj...

            • o „Putovný pohár hlavnej vychovávateľky“

              V pondelok 19. decembra sa v školskej knižnici uskutočnil šachový turnaj žiakov našej školy.
              Turnaj sa niesol v príjemnej a priateľskej atmosfére.


              Výsledky turnaja:
              1. miesto: Natan Sklenka
              2. miesto: Adorján Haxer
              3.miesto: Jaroslav Remeň
              4. miesto: Matúš Cesnak

              Na 5. až 8 mieste sa umiestnili žiaci: Andrej Kmeť, Jozef Vice, Andrej Chudjak, Matej Krahulec.

              Všetkým žiakom srdečne gratulujeme a želáme veľa úspechov!

          • Exkurzia malej vodnej elektrárne
            • Exkurzia malej vodnej elektrárne

            • Žiaci II. a III. ročníka študijného odboru Technik energetických zariadení budov sa dňa 14.12.2022 zúčastnili odbornej exkurzie „Malé vodné elektrárne“ v Harmanci. Exkurziu organizovali učitelia odborných predmetov v spolupráci s Regionálnym centrom kariéry BBSK. Exkurziou nás sprevádzal a odborný výklad podal Ing. Zdeněk Gregor. Žiaci mali možnosť prepojiť si teoretické vedomosti s praxou. Daná problematika ktorá úzko súvisí s ich študijným odborom a v súčasnosti je veľmi aktuálna ich zaujala.

              Ďakujem Regionálnemu centru kariéry BBSK a Ing. Gregorovi za spoluprácu.
              Ing. Janka Zázrivcová

          • Školské a celoslovenské kolo výtvarnej súťaže Logo pre Červené stužky
            • Školské a celoslovenské kolo výtvarnej súťaže Logo pre Červené stužky

            • V mesiacoch september a október r. 2022 prebehli na škole školské kolá výtvarnej súťaže Logo pre červené stužky. Žiaci mohli použiť rôzne techniky: kresba (ceruza, tuš, lavírovaná kresba...), maľba (akvarel, tempera, kombinovaná, mastný a polomastný pastel...), frotáž, koláž, grafika (linoryt, drevoryt, suchá ihla...), grafický dizajn a vypracovať návrh vo formáte A5 alebo A6.


              Súťaže sa zúčastnili žiaci SOŠ stavebnej - študijného odboru Grafik tlačových médií - 1. až 4. ročník. Tiež žiaci SPŠ stavebnej 1. až 3. ročník.


              Zo zverejnených prác sme mohli z našej školy poslať na celoslovenské kolo výtvarnej súťaže stredných škôl na tému: Logo pre Červené stužky iba tri práce. Súťaž vyhlásilo v rámci pätnásteho ročníka kampane Červené stužky: MŠVVaŠ SR, Kancelária WHO na SK, mesto Žilina, Okresný úrad – odbor školstva v Žiline a Gymnázium sv. Františka v Žiline. My sme po vyhodnotení školského kola súťaže vybrali 3 práce žiakov, ktoré
              na školskom kole vyhrali:

              Andrej Šidlovský - 4. A, Matej Robert Mitterpach – 4. A a Adam Dobrovič – 4. A, žiakom srdečne gratulujeme.

              Práce výhercov sme poslali za našu školu do celoslovenského kola súťaže. Vyhodnotenie celoslovenskej súťaže bolo 1. decembra 2021 na Svetový deň boja proti AIDS. Práce z celého Slovenska v rámci šestnásteho ročníka kampane Červené stužky vyhodnotili na Gymnáziu sv. Františka v Žiline.

              V celoslovenskej súťaži kategórii stredných škôl sa na 2. mieste umiestnil Matej Robert Mitterpach zo 4. A triedy. Výhercovi srdečne gratulujeme.

          • Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku
            • Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku

            • Anglický jazyk dnes patrí k nevyhnutnej výbave mladého človeka. Prvýkrát sa ním hovorilo v ranom stredovekom Anglicku, pričom sa z neho postupne stal jeden z popredných svetových jazykov súčasnosti. Tento jazyk si však prešiel dlhým vývinom – vyvíjal sa viac ako 1400 rokov, a to je naozaj dosť. Poďme však späť do súčasnosti. 

              Dňa 28. novembra 2022 sa na našej Spojenej škole konalo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku, a to už 33. ročník do ktorého sa zapojilo celkovo 44 žiakov.

              Každoročne organizuje naša SŠ rôzne vedomostné sútaže i sútaže zručností. Väčšinou sa medzi víťazmi ocitajú naši chlapci, no teraz sa objavila výnimka. Prvé priečky školského kola olympiády v anglickom jazyku patrili tento rok dámam. 

              V kategórii 2D sa vo veľkej konkurencii stala víťazkou Barbora Kosmeľová z III. G, odbor Staviteľstvo.

              Na 2. mieste sa umiestnila Ester Popovičová z II. G, rovnako odbor Staviteľstvo a z 3. miesta sa tešila Vanesa Voskárová z III.A, odbor Grafik tlačových médií.

              Víťazka postupuje do okresného kola, ktoré sa bude konať v januári 2023. Veríme, že nadviaže na minulé úspechy našich študentov v okresných, krajských a dokonca celoštátnych kolách jazykových olympiád.

              Všetkým súťažiacim ďakujeme za záujem a vysokú účasť, želáme im veľa úspechov a tešíme sa na ďalšie kolá sútaže. 

              Spracovala: Mgr. Katarína Talčíková 

          • ÚSPECH V LITERÁRNEJ SÚŤAŽI
            • ÚSPECH V LITERÁRNEJ SÚŤAŽI

            • Novohradská knižnica usporiadala súťaž v pôvodnej literárnej tvorbe mladých umelcov. Prezentáciou vlastnej literárnej tvorby chcela umožniť nadaným deťom a študentom formou celoštátnej súťaže konfrontáciu s inými, možnosť rozvíjať svoj talent a tvorivosť, podporovať ich v ďalšom umeleckom zameraní. Podujatie bolo venované spomienke na významnú slovenskú spisovateľku Boženu  Slančíkovú-Timravu, ktorej život a dielo sú späté s Novohradom. Do súťaže sa zapojili aj traja žiaci I.G (Timotej Daubner, Andrej Kmeť, Jaroslav Remeň) a Jaroslavovi Remeňovi sa podarilo umiestniť na krásnom 2. mieste. Gratulujeme!

          • EXKURZIA V SPOLOČNOSTI BRITTERM
            • EXKURZIA V SPOLOČNOSTI BRITTERM

            • Posledný novembrový pondelok sme sa rozhodli ozvláštniť žiakom I.G. Vybrali sme sa, za podpory VÚC, na odbornú exkurziu do Ipeľských tehelní BRITTERM v obci Breznička pri Lučenci. Ipeľské tehelne sú pokračovateľom stáročnej tradície využívania žiaruvzdorných a keramických ílov, ktorých ložiská sa v Novohrade nachádzajú. Spoločne sme si prezreli areál výroby a dozvedeli sme sa užitočné informácie o práci s hlinou. Od vyťaženia, cez spracovanie, miešanie, lisovanie a ostatných postupov sme dorazili až k expedícii tehliarskych výrobkov k spotrebiteľom.

          • READYCON SLOVENSKO 2022
            • READYCON SLOVENSKO 2022

            • Po ukončení strednej školy sa absolventom otvárajú „dvere“ do budúcnosti, ktorá, povedzme si pravdu, pre niektorých pôsobí dosť hmlisto. Neváhali sme sa prijali sme pozvanie na online konferenciu o trhu práce a trendoch vo vybraných odboroch s názvom READYCON Slovensko 2022. Cieľom podujatia READYCON je poskytnúť stredoškolákom prehľad v aktuálnych trendoch a možných scenároch budúcnosti. Po úvodných informáciách o trhu práce sa naši žiaci štvrtých ročníkov zúčastnili odbornej relácie – STAVEBNÍCTVO V PRAXI. Dva a pol hodinová konferencia ponúkla pomoc v príprave na svet budúcnosti a aj „návod“ na plynulý prechod od školských lavíc k zmysluplnej kariére.

          • 50.výročie vzniku Strednej odbornej školy stavebnej
            • 50.výročie vzniku Strednej odbornej školy stavebnej

            • Slávnostná akadémia k 50.výročiu vzniku Strednej odbornej školy stavebnej sa uskutoční
              dňa 16.decembra 2022 o 10,00 hod. v spoločenskej sále školy. Vedenie školy pozvalo cca 170 hostí. Sú to
              zástupcovia zriaďovateľa – BBSK, štátnej správy v školstve, dlhoroční partneri, bývalí a súčasní
              zamestnanci školy.

              Okrem spomienok na bohatú minulosť bude súčasťou akadémie aj kultúrny program, ktorý
              zabezpečia žiaci školy, členovia folklórneho súboru Urpín a žiaci Konzervatória J.L. Bellu Banská
              Bystrica.

              Tešíme sa na stretnutie s pozvanými hosťami.

              PaedDr. Milan Ponický
              riaditeľ školy