• Novinky

          • Keď sa stretne teória s praxou v Gabčíkove
            • Keď sa stretne teória s praxou v Gabčíkove

            • Vyučovanie odborných predmetov ideálne prebieha tak, keď je teoretické vyučovanie priamo prepojené s praxou. Darí sa nám to aj vďaka odborným exkurziám, ktoré na našej škole každý rok organizujeme. Dňa 13.6.2024 sme absolvovali odbornú exkurziu so žiakmi študijného odboru „technik energetických zariadení budov“ na vodnej elektrárni Gabčíkovo. Žiaci si najskôr pozreli film o stavbe a význame vodného diela, absolvovali odbornú prednášku s praktickou ukážkou celej stavby. Ďakujeme zamestnancom vodného diela Gabčíkovo za čas, ktorý nám venovali a pracovníčkam regionálneho centra kariéry BBSK za poskytnutie dopravy.

               

              Sledujte nás aj na sociálnych sieťach: Facebook | Instagram | TikTok | Youtube

          • Prednáška na tému: Finančná gramotnosť
            • Prednáška na tému: Finančná gramotnosť

            • Dňa 17.6.2024 sa v aule našej školy uskutočnila prednáška na tému „Finančná gramotnosť“. Zúčastnili sa jej žiaci nasledovných tried: 1.G, 2.A, 2.C, 2.G, 3.A, 3.B, 3.G. Prednášajúci z Nadácie Partners p. Boháčiková, p. Rozim oboznámili žiakov so svetom financií, ktoré tvoria neoddeliteľnú súčasť nášho života. Na začiatku prednášky si žiaci spolu s prednášajúcimi preopakovali základné pojmy, ktoré súvisia s finančnou gramotnosťou. Diskutovali aj o rozdelení aktív a pasív a žiaci uviedli príklady zo života. Prínosom pre žiakov boli aj cenné rady a informácie z oblastí investícií, ideálnych finančných mier. Chceme sa poďakovať p. Boháčikovej a p. Rozimovi za prednášku a tešíme sa na spoluprácu v budúcom školskom roku.

               

              Sledujte nás aj na sociálnych sieťach: Facebook | Instagram | TikTok | Youtube

          • 🥐DOBRODRUŽSTVO V PARÍŽI🗼
            • 🥐DOBRODRUŽSTVO V PARÍŽI🗼

            • 1. deň – 17.06.2024 – Dlho očakávaná cesta

              Ráno som sa zobudil s miernym pocitom nervozity, no plný očakávania. Dnes je deň s veľkým D! Začína sa moje veľké dobrodružstvo – cesta do Paríža. Po rýchlych raňajkách som si zbalil posledné veci do batohu, rozlúčil sa s rodinou a vydal som sa k nástupnému miestu.

              Pohodlne som sa usadil a autobus sa pomaly pohol smerom na západ. Cesta bola dlhá a únavná, trvala niekoľko hodín, ale výhľady na meniacu sa krajinu mi pomáhali udržať si nadšenie.

              Po niekoľkých prestávkach na občerstvenie a natiahnutie nôh som začal cítiť únavu. Cesta sa zdala nekonečná, no myšlienka na Eiffelovu vežu a bulvár Champs-Élysées ma hnala dopredu. V hlave som si prehrával všetky miesta, ktoré som plánoval navštíviť.

              2. deň – 18.06.2024 – Prvý deň v Paríži

              Hneď ráno ma uchvátil pohľad na rušný Paríž. Rýchlo sme sa vydali na prvú zastávku – Eiffelovu vežu. Už z diaľky som ju videl, majestátne sa týčiacu nad mestom. Keď som stál pod ňou, cítil som sa maličký a zároveň nesmierne šťastný. Výťahom sme sa vyviezli až na vrchol, kde sa mi naskytol panoramatický výhľad na celé mesto. Paríž sa predo mnou rozprestieral ako nekonečné more strešných terás, parkov a historických budov. Parížske bulváre a významné ulice tvoria dôležitú súčasť v urbanizme mesta Paríž.

              Po tom, čo som sa nabažil pohľadom, sme sa presunuli na Trocadéro, odkiaľ bol výhľad na Eiffelovu vežu ešte fascinujúcejší. Chvíľu som tam sedel, nasával atmosféru a robil fotografie, ktoré budú spomienkou na tento úžasný deň.

              Ďalšou zastávkou bolo moderná štvrť La Défense, kam sme sa presunuli metrom. Prechádzal som sa medzi mrakodrapmi a obdivoval modernú architektúru, ktorá kontrastovala s historickým centrom Paríža. Zastavil som sa aj v niekoľkých obchodoch a kúpil si zopár suvenírov.

              Večer sme sa spoločne navečerali. Ochutnali sme francúzske jedlá a rozprávali sa o našich zážitkoch.  Ospalo sme sa presunuli k nášmu hotelu a absolútne vyčerpaní, ale plní zážitkov sme sa ponorili do snov.

              3. deň – 19.06.2024 – Tie najkrajšie záhrady

              Po sladkých raňajkách sa deň začal výletom do Versailles. Najviac ma uchvátili záhrady. Prechádzal som sa medzi geometricky usporiadanými kvetinovými záhonmi a obdivoval grandiózne fontány. Z každého kúta záhrad sa naskytal iný, no rovnako úchvatný výhľad. Fontány hrali v pravidelných intervaloch, voda tancovala v rytme hudby a vytvárala magickú atmosféru. Neskôr som mal možnosť vidieť modernú budovu Fondation Louis Vuitton navrhnutú vizionárskym architektom z Los Angeles.

              Popoludní sme sa presunuli do Invalidovne, kde sme navštívili hrobku Napoleona. Obrovská zlatá kupola a impozantný sarkofág ma naplnili úctou k histórii.

              Neskôr sme sa vybrali na prechádzku po Champs-Élysées. Tento slávny bulvár pulzoval životom a energiou. Prechádzal som okolo luxusných obchodov a útulných kaviarní, až som dorazil k Víťaznému oblúku.

              Večer sme sa znovu stretli pri spoločnej večeri. Po výdatnom jedle sme sa vydali na plavbu po Seine. Z paluby som mal možnosť prezrieť si pamätihodnosti Paríža z inej perspektívy. Po návrate na ubytovanie som si ľahol do postele s pocitom vďaky za tento úžasný deň a tešil som sa na ďalšie dobrodružstvá, ktoré mi Paríž ešte prinesie.

              4. deň – 20.06.2024 – Posledný deň v Paríži

              Ráno sme opäť začali chutnými raňajkami. Vychutnali sme si čerstvé croissanty a iné lahôdky. Potom sme sa vybrali do Latinskej štvrte, známej svojou bohémskou atmosférou a historickými pamiatkami. Prvá zastávka boli Luxemburské záhrady. Tieto výnimočné záhrady ponúkali pokojný únik od rušného mesta. Pokračovali sme okolo Pantheónu, monumentálnej budovy, kde sú pochovaní významní Francúzi, a potom sme navštívili slávnu univerzitu Sorbonne, kde študoval aj slovenský spisovateľ Emil Boleslav Lukáč.

              Cestou sme prešli katedrálou Notre Dame, ktorá ma uchvátila svojou gotickou architektúrou. Ďalej okolo Justičného paláca, kde som obdivoval jeho majestátnu fasádu.

              Na našej ceste sme nemohli vynechať ani Louvre. Louvre, najväčšie múzeum na svete, sa nachádza v srdci Paríža. Jeho ikonická sklenená pyramída víta návštevníkov do sveta umenia a histórie.

              Po krátkom obede sme sa metrom presunuli na Montmartre – umeleckej štvrte Paríža. Preslávila sa najmä vďaka umelcom, ktorí vo svojich ateliéroch viedli bohémsky život. A sú to naozaj zvučné mená – Claude Monet, Vincent van Gogh, Pablo Picasso. Navštívili sme Baziliku Sacré-Coeur, odkiaľ bol nádherný výhľad na celé mesto. Potom sme sa prešli po námestí umelcov, kde ma fascinovali pouliční maliari a ich diela.

              Večer sa blížil a my sme sa presunuli k autobusu, ktorý nás mal odviezť späť domov.

              5. deň – 21.06.2024 – Už sme doma

              Cesta z Paríža bola dlhá, no plná úžasných zážitkov a spomienok. Keď sme vystúpili z autobusu, cítil som únavu, no zároveň aj spokojnosť a radosť z návratu domov.

              Čakali ma rodičia s úsmevom na tvári. Zvítali sme sa srdečnými objatiami a hneď sa začali vypytovať na moje nové zážitky.

              Táto exkurzia v Paríži bola splneným snom a už teraz viem, že sa sem raz vrátim! Už sa neviem dočkať letnej olympiády, pri sledovaní ktorej budem pravidelne vykrikovať: „Tu som bol!“

               

              Sledujte nás aj na sociálnych sieťach: Facebook | Instagram | TikTok | Youtube

          • Usmievajme sa!
            • Usmievajme sa!

            • V utorok 25.6. 2024 sme sa opäť zapojili ako dobrovoľníci do zbierky Úsmev ako dar. Motto tohoročnej zbierky hovorí za všetko.


              „Ich vysnívaná destinácia je DOMOV.“

               

              Na Slovensku trpí chudobou viac ako 600 000 ľudí. Každá tretia rodina je ohrozená núdzou a stratou bývania. Medzi najohrozenejšie patria jednorodičovské rodiny. Stačí malý výpadok príjmu a dostávajú sa do bludného kruhu. Musia si vybrať, či zaplatia nájom alebo stravu pre deti.

              Nárast cien potravín a výdavky na energie robia život rodín v núdzi stále komplikovanejším. O to viac ak rodiča alebo dieťa postihne už len krátkodobá choroba. 

              Naši dobrovoľníci – Diana Strelcová, Silvia Hornáčková II.A, Richard Kováč, Jozef Tököly II.G vyzbierali 98,03€. Všetkým ďakujeme !😊

               

              Sledujte nás aj na sociálnych sieťach: Facebook | Instagram | TikTok | Youtube

          • Po roku opäť v Oponiciach...
            • Po roku opäť v Oponiciach...

            • Dňa 11.6.2024 sme navštívili najkrajšiu historickú (a našu veľmi obľúbenú) knižnicu na Slovensku, ktorá sa nachádza v obci Oponice. Knižnica obsahuje cca 9000 dokumentov písaných v 12 jazykoch. Knihy sú vo veľmi dobrom fyzickom stave aj vďaka precíznej práci reštaurátorov. Žiaci mohli obdivovať aj knižné väzby, ktoré boli zhotovené prevažne z kože a pergamenu a vydržali stáročia. Najstaršia kniha bola napísaná v roku 1519. Knižnicu založil gróf Anton Juraj Apponyi (1751 - 1817), ako milovník a zberateľ kníh v 18. storočí. Navštívili sme aj Apponyiho múzeum, ktoré sa nachádza v menšom kaštieli v miestnej obci. Nachádza sa v ňom vyše 2500 exponátov viažucich sa na rod Apponyiovcov. Sú tu obrazové zbierky, dobový mobiliár, časť slávnej rodinnej knižnice, poľovnícke trofeje, sakrálne predmety z miestneho kostola a veľa iných dobových predmetov.  Na prízemí múzea sme si prezreli výstavu artefaktov spadnutých spojeneckých lietadiel v Tribečskom pohorí na sklonku druhej svetovej vojny.

              Exkurzia do Oponíc sa mohla uskutočniť vďaka Regionálnemu centru kariéry BBSK, ktoré nám poskytlo dopravu zadarmo, za čo veľmi pekne ďakujeme.

               

              Sledujte nás aj na sociálnych sieťach: Facebook | Instagram | TikTok | Youtube

          • Exkurzia Zvolen - tepláreň
            • Exkurzia Zvolen - tepláreň

            • Na akom princípe funguje vykurovanie mesta Zvolen? Na túto otázku boli hľadať odpoveď žiaci I.B odbor TEZB spolu s pánom majstrom PaedDr.Mgr. Martinom Ponickým a pánom majstrom Bc. Michalom Korčokom. V dňoch 3.6.2024 a 17.6.2024 navštívili Teplárenský holding – Závod MHTH Zvolen. Teplárenský holding vznikol 1.mája 2022, ktorý  prepája a zefektívňuje aktivity šiestich štátnych teplárenských spoločností v Bratislave, Trnave,  Zvolene, Martine,  Žiline a v Košiciach. Žiaci si boli na vlastné oči pozrieť, ako funguje v praxi vykurovanie mesta Zvolen a postupne si prešli s odborným sprievodcom celý závod. Odborná exkurzia prebehla úspešne a tešíme sa na ďalšiu návštevu tohto zaujímavého a pre životy Zvolenčanov dôležitého podniku.

               

              Sledujte nás aj na sociálnych sieťach: Facebook | Instagram | TikTok | Youtube

          • Prevencia pred šikanou, kyberšikanou, homofóbiou a drogovou závislosťou
            • Prevencia pred šikanou, kyberšikanou, homofóbiou a drogovou závislosťou

            • Cyklus podujatí zameraných na preventívnu výchovu s témou ŠIKANA, KYBERŠIKANA, HOMOFÓBIA a DROGOVÉ ZÁVISLOSTI sa realizoval v termíne 11.06 - 18.06.2024 na pôde školskej knižnice. V spolupráci s organizáciou NIVAM a ICM BB v zastúpení PhDr. Ľ. Dankovej sme zorganizovali niekoľko prednášok s prezentáciami, s ukážkami z filmov a následnou diskusiou so žiakmi, za čo jej ďakujeme. Žiakov tieto témy oslovili aj vzhľadom na trestnoprávnu zodpovednosť za svoje skutky od 14 rokov. Ďalšie témy nás budú čakať aj v budúcom školskom roku a už teraz sa tešíme.

               

              Sledujte nás aj na sociálnych sieťach: Facebook | Instagram | TikTok | Youtube

          • Futsalový turnaj školských internátov
            • Futsalový turnaj školských internátov

            • Dňa 13.6.2024 sme sa zúčastnili futsalového turnaja v rámci školských internátov na Strednej odbornej škole drevárskej vo Zvolene, kde sme obsadili krásne 1. miesto.

              Náš školský internát reprezentovali: Samuel Cibuľa, Matúš Medveď, Tadeáš Dolinský, Denis Demko, Martin Papaj, Tomáš Guštafík a Matej Schön.

               

              Sledujte nás aj na sociálnych sieťach: Facebook | Instagram | TikTok | Youtube

          • V celoslovenskej súťaži BOZP naši absolútnymi víťazmi
            • V celoslovenskej súťaži BOZP naši absolútnymi víťazmi

            • Dňa 6. júna 2024 sa pod záštitou Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR, Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR a Ministerstva dopravy SR v súčinnosti so Štátnym inštitútom odborného vzdelávania (ŠIOV) uskutočnilo v priestoroch Strednej odbornej školy stavebnej v Žiline celoštátne kolo 49. ročníka súťaže žiakov stredných odborných škôl v oblasti BOZP, ktorého organizátorom bol Integrovaný odborový zväz (IOZ).

              Súťažili trojčlenné súťažné tímy zo 14 škôl. Súťaž prebiehala v 3 okruhoch: Všeobecné predpisy na zabezpečenie BOZP, testová časť a praktická časť.

              Vďaka partnerovi súťaže Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) boli už po desiatykrát vyhodnotené a ocenené najlepšie stavebné školy. IOZ spolu so ZSPS na základe výsledkov v celoštátnom kole vyhlásil prvé tri najlepšie stavebné školy, IOZ potom vyhlásil prvé tri školy v absolútnom poradí a prvých troch najúspešnejších jednotlivcov.

              Po štvrtýkrát získali víťazné školy aj ocenenie ŠIOV, “Pohár víťaza riaditeľa ŠIOV

              Skills Slovakia súťaž BOZP 2024“ a diplom. 

              Ocenenia stredných odborných škôl ako absolútnych víťazov:

              1. miesto: Spojená škola Kremnička Banská Bystrica 

              2. miesto: Stredná odborná škola technická Prešov 

              3. miesto: Stredná odborná škola Prievidza 

              Ocenenia za súťaž jednotlivcov si prevzali títo žiaci: 

              1. miesto: Matúš Macho (zo Strednej odbornej školy Prievidza) 

              2. miesto: Jakub Štvarták (zo Strednej odbornej školy technickej Prešov) 

              3. miesto: Daniel Štavina (zo Spojenej školy Kremnička Banská Bystrica) 

               

              Žiaci školy Daniel Šťavina, Andrej Kmeť a Natanael Sklenka vzorne reprezentovali školu a Banskobystrický samosprávny kraj. Stali sa absolútnymi víťazmi tejto náročnej súťaže. Chlapci sa na súťaž pod organizačným vedením hlavného majstra OV PaedDr. Milana Ponického ml. a odborným vedením referenta BOZP Ing. Petra Pazúrika veľmi zodpovedne pripravovali. Výsledkom bolo toto krásne potešujúce víťazstvo.

              Súťaž má dlhoročnú tradíciu a vysokú organizačne odbornú a spoločenskú úroveň.

              Chlapcom a zainteresovaným zamestnancom školy ďakujeme za výbornú reprezentáciu !

               

              PaedDr. Milan Ponický

              riaditeľ školy

               

              Sledujte nás aj na sociálnych sieťach: Facebook | Instagram | TikTok | Youtube

          • ⚽Futbal roka👟
            • ⚽Futbal roka👟

            • Dlho očakávaný zápas Kremnička vs. Murgaška sa odohral 06.06. o 6. hodine večer. Tri šestky Kremničke nepriniesli šťastie. Mužstvo Kremničky predviedlo krásne divadlo, ktoré sa, žiaľ, nepremenilo na góly. Šťastie nám neprialo nielen pri góloch, ale aj pri samotnej hre. Traja naši hráči skončili zápas so závažnými zraneniami, počínajúc naším brankárom. Napínavý zápas tak skončil súbojom na penalty, kde za neustáleho skandovania vychytal náš brankár Peťo Černák dva góly. Kvôli zraneniu z riadneho herného času, mu dve penalty unikli. O dva strelené góly sa postarali Braňo Beňák a Matúš Dian. A tak sa víťazom napínavého zápasu, ako na trávniku, tak v hľadisku, stala Murgaška. Pevne veríme, že Murgaška príjme našu výzvu o odvetný zápas v školskom roku 2024/2025, hoci ako poznamenali naši žiaci: „Mali by sme proti nim hrať šachový turnaj, aby sme sa vyhli zraneniam.“
               

              Sledujte nás aj na sociálnych sieťach: Facebook | Instagram | TikTok | Youtube

          • 🌎 FESTIVAL ZEME 🌎
            • 🌎 FESTIVAL ZEME 🌎

            • Úloha: Dve učiteľky a žiaci z triedy I.A a I.G sa spolu vybrali do Mestského parku v Banskej Bystrici. Dopravili sa na zastávku Okresný úrad, urobili ďalších 3 523 krokov a boli na mieste. Na akú akciu vyrazili?

              ✔️Riešenie: Odpoveďou je Festival Zeme. Prváci a učky sa 6. júna vybrali do parku vyskúšať si environmentálne aktivity. Zastávku si žiaci urobili na viacerých stanovištiach a dozvedeli sa veľa nového. Najviac ich uchvátili divoké bylinky 🌼 (ochutnali ďatelinu a žihľavu), ryby našich vôd 🐟 a pozorovanie Slnka ☀️. Neodchádzali s prázdnymi rukami ani hlavami 😉.

               

              Sledujte nás aj na sociálnych sieťach: Facebook | Instagram | TikTok | Youtube

          • KRITICKÉ MYSLENIE A SOCIÁLNE SIETE
            • KRITICKÉ MYSLENIE A SOCIÁLNE SIETE

            • Cogito, ergo sum. Pravdivosť citátu filozofa René Descarta sme si overili priamo v praxi. Dňa 31.05.2024 sa žiaci 1. G zúčastnili workshopu o kritickom myslení v súvislosti s používaním sociálnych sietí priamo v škole. V skupinách si na vlastnej koži vyskúšali, aké dôležité je k informáciám na internete pristupovať kriticky. Dospeli k tomu, že v dobe „informačnej záplavy“, hoaxov a klamstiev je najdôležitejšie byť aktívnym prijímateľom a informácie overovať z rôznych zdrojov.

               

              Sledujte nás aj na sociálnych sieťach: Facebook | Instagram | TikTok | Youtube

          • AKO VYZERÁ POMOC?
            • AKO VYZERÁ POMOC?

            • Milióny detí na svete nežijú vo vyhovujúcich podmienkach. Trápi ich hlad, vojny alebo ničivé následky prírodných katastrof. O tom, ako vyzerá pomoc sme sa dozvedeli my, žiaci 1. G, 30.05.2024, keď nás navštívil Filip Mroč z organizácie UNICEF.

              Organizácia UNICEF pôsobí na 190 miestach po celom svete a jej hlavnou prioritou je pomoc deťom. Často si neuvedomuje, aké výsady sú nám dopriate. Máme prístup k výživnej strave, vzdelaniu, čistej vode, priateľom a rodine. Preto nebuďme ľahostajní k deťom, pre ktoré je toto všetko nesplneným len snom! 

              Sledujte nás aj na sociálnych sieťach: Facebook | Instagram | TikTok | Youtube

          • Interaktívne skupinové kariérové poradenstvo
            • Interaktívne skupinové kariérové poradenstvo

            • O nás s nami :)

              🗓Dňa 28.5. 2024 zorganizovalo Regionálne centrum kariéry v Banskej Bystrici podujatie zamerané na interaktívne skupinové kariérové poradenstvo🤝, určené pre žiakov 1.-3. ročníka Spojená škola, Kremnička 10, Banská Bystrica. 🍀

              🎯Cieľom bolo identifikovať u žiakov ich kľúčové kompetencie, zvládanie modelových úloh, tímovej spolupráce a priblíženie trhu práce spoznávaním profesií. 👷👨‍🔧🧰

              🤗Sme veľmi radi, že sa nám v spolupráci s vedením školy a Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru 🚒🚨podarilo uskutočniť zmysluplné podujatie pre 110 žiakov a pedagógov zo Spojenej školy v Kremničke v Banskej Bystrici a predstaviť mladým ľuďom svet práce a zručnosti, ktoré môžu v budúcnosti využiť. 💪

              (Zdroj: https://www.facebook.com/RCKBBSK)

              Sledujte nás aj na sociálnych sieťach: Facebook | Instagram | TikTok | Youtube

          • Zábavno - vedomostná súťaž „Čo všetko vedia a dokážu študenti?“
            • Zábavno - vedomostná súťaž „Čo všetko vedia a dokážu študenti?“

            • V školskom roku 2023/2024 sme sa tak, ako každoročne, zapojili do zábavno-vedomostnej súťaže žiakov a žiačok stredoškolských internátov známej pod názvom „Čo všetko vedia a dokážu študenti?“, ktorú organizuje Centrum voľného času – JUNIOR v Banskej Bystrici. Súťaž prebiehala v troch súťažných kolách.

              V prvom kole, ktoré sa konalo 15.11.2024 sa overovala fyzická zdatnosť jednotlivých družstiev, kde si naši žiaci zašportovali v rôznych disciplínach a odpovedali na otázky týkajúce sa slovenských športovcov a ich olympijských úspechov.

              V druhom kole, dňa 07.03.2024, si družstvá zmerali sily vo viackolovom vedomostnom kvíze, ktorý pozostával z otázok všeobecného rozhľadu.

              Tretie, finálové kolo, sa uskutočnilo 28.05.2024. V tomto kole si študenti zmerali svoje sily v štyroch súťažných disciplínach. Prvá disciplína overila zručnosť našich žiakov vo virtuálnej hre. V druhej disciplíne si proti sebe zahrali jednotlivci z družstiev stolný tenis formou kolotoča. V tretej a štvrtej disciplíne rozhodovala náhoda, či šťastie súťažiacich v zábavných hrách.

              Po každom z uvedených kôl súťažné družstvá zbierali body, ktoré sa v treťom, finálovom kole sčítali. Po sčítaní bodov sa naši žiaci a žiačky umiestnili na krásnom II. mieste z celkového počtu siedmich zúčastnených družstiev. Srdečne im gratulujeme!

               

              Zúčastnení: Potkányová Eliška, Kovalčíková Simona, Strelcová Diana, Belko Matej, Mäsiar Filip, Benda Marcel, Hrnčiar Filip, Tököly Jozef, Macegová Karen, Muranská Martina

               

              Sledujte nás aj na sociálnych sieťach: Facebook | Instagram | TikTok | Youtube

          • Florbalový turnaj žiakov školských internátov
            • Florbalový turnaj žiakov školských internátov

            • Dňa 16.5. 2024 sme po roku znova privítali v našej telocvični žiakov stredoškolských internátov, ktorí sa zúčastnili 9. ročníka florbalového turnaja. Účasť prijali Školský internát SOŠ drevárska Zvolen a  Školský internát SOŠ informačných technológií Banská Bystrica. Našu školu reprezentovali žiaci: Marcel Benda, Šimon Giertl, Tadeáš Dolinský, Jakub Schön, Lukáš Košč, Michal Vatra a René Kristián Murín, ktorým za bojovnosť ďakujeme. Zápasy sa viedli v duchu fair-play a niektoré sa rozhodovali v posledných minútach. Víťazom sa stal Školský internát SOŠ IT, na druhom mieste skončil Školský internát SOŠ drevárska a na treťom mieste skončili naši žiaci. Všetkým srdečne gratulujeme! Dobrá nálada a športový zážitok v závere dňa osviežil internátny život a podporil spoluprácu medzi školskými internátmi.

              Sledujte nás aj na sociálnych sieťach: Facebook | Instagram | TikTok | Youtube

          • Vystúpenie ku Dňu matiek 🤗
            • Vystúpenie ku Dňu matiek 🤗

            • Pri príležitosti Dňa matiek sme si pre naše milé seniorky z Klubu dôchodcov Senior Kremnička pripravili príjemné posedenie. 👵Naši žiaci – Marek Demikát s harmonikou a Andrej Kmeť so svojím spevom im pripravili pekný program. 🤩 Pri pásme ľudových piesní a básní venovaných mamám a starým mamám ❤️ im vyčerili úsmev na tvári a sem-tam sa zaleskla aj slzička v oku. 🥹 Ďakujeme, že sme mohli touto formou prejaviť úctu i vďaku za nás všetkých.

               

              Sledujte nás aj na sociálnych sieťach: Facebook | Instagram | TikTok | Youtube

          • Ako na „VÝŠKE“...
            • Ako na „VÝŠKE“...

            • Prečo? Pretože 16. 05. 2024 si žiaci na sérií prednášok „obuli topánky“ vysokoškolákov. Program bol nasledovný: pán riaditeľ nás srdečne privítal milými slovami a po ňom sa pred spolužiakov postavil Pavol Halama (III. G) a odprezentoval prácu zo súťaže SOČ s názvom Radón v rodinnom dome.

              Po ňom sme si vypočuli prednášku Petra Cocha Shamana zo spoločnosti ORGANICA. Témou jeho prednášky boli prírodné domy so slamy.

               

              ❓ Vedeli ste, že prvý slamený dom bol postavený v 19. storočí v USA? Vedeli ste, že o stavby z prírodných materiálov sa v západnej Európe zaujímajú najmä ženy? Vedeli ste, že slamené domy majú široké využitie?

               

              Po krátkej prestávke prezentoval svoju prácu zo súťaže Enersol Lucas Krajčovic (III. G). Jeho práca nesie názov Termohliníková fasáda. Po Lucasovi sa k slovu dostal Ing. arch. Rastislav Udžan, ktorý rečnil na tému Architektúra Budapešti a Viedne. Tieto dve metropoly skutočne ponúkajú unikátne architektonické diela, ktoré by bolo škoda nepredstaviť.

               

              ❓ Vedeli ste, že Budapešť vznikla spojením troch miest? Vedeli ste, že v Budapešti stojí prvé metro kontinentálnej Európy? Vedeli ste, že Otto Wagner sa považuje za otca viedenskej architektúry? Počuli ste už o Červenej Viedni?

               

              V závere dňa nabitého novými informáciami sa nám predstavil aj pán Ján Karaba zo SAPI. Témou jeho prednášky boli obnoviteľné zdroje energie a fotovoltika.

               

              ❓ Vedeli ste, že obnoviteľné zdroje energie sú také, ktoré sa prirodzene obnovujú? Vedeli ste, že medzi obnoviteľné zdroje patrí vodná energia, geotermálna energia, veterná energia a i.? Vedeli ste, že na využitie solárnej energie potrebujeme fotovoltické články?

               

              Z kinosály sme odchádzali vyčerpaní, ale bola to príjemná únava. Dozvedeli sme sa mnoho nového a užitočného pre naše štúdium.

               

              Sledujte nás aj na sociálnych sieťach: Facebook | Instagram | TikTok | Youtube

          • Odkiaľ mi príde pomoc?
            • Odkiaľ mi príde pomoc?

            • V stredu 15. mája sme sa za skúmaním tejto otázky vybrali so žiakmi 3. A triedy do banskobystrického Múzea SNP.

              No nebola to len rečnícka otázka, ale aj názov dokumentu, ktorý rozpráva príbeh stredoeurópskych Židov počas holokaustu tak, ako ho zažili dve sestry, Fanny Rozelaar a Betty Meir, narodené vo Frankfurte nad Mohanom.

              Film je súčasťou série Svedkovia a výchova, spoločného projektu Medzinárodnej školy pre výuku holokaustu pri Hebrejskej univerzite v Jeruzaleme.

              V rámci tohto projektu rozprávajú preživší svoje životné príbehy tak, aby bolo zachytené obdobie pred, počas a tiež po holokauste. Okrem toho boli filmy natáčané na miestach, kde sa udalosti skutočne odohrali, čo výrazne zvyšuje ich autenticitu.

              Výpovedná hodnota filmu je mimoriadne silná aj v súčasnosti. Každý z nás sa na chvíľu zamyslel nad svojím vlastným životom a hodnotami, ktoré sú dnes vari ešte viac významné ako pred 80 rokmi - súcit, sila priateľstva a najmä ľudskosť.

               

              Sledujte nás aj na sociálnych sieťach: Facebook | Instagram | TikTok | Youtube

          • Z denníka jedného žiaka📖
            • Z denníka jedného žiaka📖

            • 15. máj 2024 (streda) 

              Svitlo slnečné májové ráno. So zalepenými očami som vypol agresívne sa ohlasujúci budík. Vymotal som sa z periny a zamieril do kúpeľne. Dal som sa ,,dokopy” a zamieril som do školy. 

              Dnešok sľuboval fajn deň. Žiadna škola, ale návšteva múzea. 

              Spoločne sme sa presunuli autobusom č. 90 na Strieborné námestie a odtiaľ do Barbakánu. 

              Pri pojme Thurzo-Fugger zážitková expozícia som netušil, čo presne čakať. Pochopil som až na mieste. 365-stupňová vizualizácia, hovoriace obrazy, virtuálna realita a mobilná aplikácia. Takto si predstavujem múzeum 21. storočia! 

              Po prehliadke sme sa spoločne vybrali na potulky mestom. Nesmel chýbať výstup na Hodinovú vežu. Tých 117 schodov mi dalo zabrať, ale výhľad mi vyrazil dych. Síce sa mi trochu triasli kolená, ale fakt som si ho užil. Dozvedel som sa o histórii budov, okolo ktorých prechádzam každý deň. Zrekonštruovaný bystrický Hexagon a na záver osviežujúca citrónová zmrzlina. Dúfam, že takýchto dní bude viac! 😎

               

              Sledujte nás aj na sociálnych sieťach: Facebook | Instagram | TikTok | Youtube